Voorbereiding

Ben je al helemaal voorbereid op de komst van je pup? We geven je nog enkele tips.

Voerbak

Groot, klein, plastic of metaal. Voerbakken zijn er in alle soorten, dus welke kies je voor je pup? Koop in ieder geval een voerbak en een drinkbak die passen bij jouw type hond. Bij een grotere hond worden vaak een voer- en drinkbak op hoogte aangeraden. Zo hoeft je hond minder met zijn kop naar beneden te hangen tijdens het eten en neemt zijn neiging om te schrokken af. Bij schrokken komt er veel lucht naar binnen en dit kan allerlei maagklachten veroorzaken. Er zijn modellen op de markt, die je zelf in hoogte kunt verstellen en die dus meegroeien met je pup. Stel hem af op hoogte van de maag van je hond. Blijft jouw hond klein, dan kun je gewoon een voerbak kopen die je op de grond zet. Tip: een bak met antislip rand bespaart je veel hinderlijk geluid en schade aan je vloer.

Voerbak
Hondenmand

Mand en bench

Een goede, veilige en warme rustplek is voor een puppy erg belangrijk. Maar hoe zorg je daarvoor? Een pup moet straks wennen aan jouw huis, de geluiden en de geuren. Vooral de eerste nachten zonder de warmte en geur van zijn familie zijn vaak angstig voor hem. Denk daarom vooraf goed na over een goede, rustige en tochtvrije slaapplek. Een vaste plek is het beste. Twijfel je over een bench? Een bench lijkt misschien een kille kooi, maar het kan voor een hond juist heel veilig aanvoelen, zeker als je hem er gelijk aan went. Tip: neem van de fokker iets mee waaraan de nestgeur zit, zo zal hij zich eerder op zijn gemak voelen en minder bang zijn.

Voer

Je puppy groeit straks als kool en heeft dus de juiste bouwstoffen nodig. Informeer naar wat voor jouw hond het beste voer is. Dit verschilt namelijk per ras, leeftijd en lichaamsgewicht. De fokker, dierenarts of dierenspeciaalzaak kan je vast op weg helpen. Ook kun je bij veel merken en dierenspeciaalzaken informatie krijgen en soms zelfs een (gratis) puppypakket aanvragen. Let wel op: de darmen van een hond moeten wennen aan nieuw voer, dus je kunt niet zomaar iedere dag iets anders geven. Wil je overgaan op een ander merk, doe dit dan door geleidelijk de brokjes te mixen. Af en toe een hondensnoepje mag ook best!

Snoep
Tapijtreiniger

Tapijtreiniger

Grote kans dat je puppy nog niet zindelijk is als je hem binnenkort ophaalt, dus een ongeluk zit in een klein hoekje. Om dat ‘hoekje’ schoon te houden heb je goede schoonmaakmiddelen nodig en veel keukenpapier. Niet alleen is goede hygiëne belangrijk voor de gezondheid van jou en je pup, ook de stank moet snel aangepakt worden! Als de geur van uitwerpselen namelijk blijft hangen, zal het uitnodigen om daar een volgende keer weer te gaan. In dierenspeciaalzaken kun je vaak goede schoonmaakmiddelen, zonder al te sterke geur, krijgen. Sommige desinfectiemiddelen zijn toxisch, vraag daarom advies aan een deskundige. Meng nooit schoonmaakmiddelen met elkaar. Om dit allemaal zo goed mogelijk te voorkomen is het straks belangrijk dat je jouw puppy vaak genoeg naar buiten neemt om daar zijn behoeften te doen. Beloon goed gedrag! Tip: een bench kan helpen bij het zindelijk maken. Een hond zal namelijk niet graag zijn eigen slaapplek bevuilen.

Autorit

Van plan om straks gezellig op pad te gaan met je pup? Zorg dan dat je auto klaar is om een harige, modderige, soms zelfs natte hond te vervoeren. Gebruik bijvoorbeeld een oude paardendeken, die je ook makkelijk in de wasmachine gooit. Voor je puppy is een veilige reis net zo belangrijk als voor jou, dus zorg dat je hond in de achterbak zit, of op de achterbank met een speciale hondenriem. Misschien kun je zelfs een bench kwijt in je auto die je kan vastmaken. Zo word jij het minst afgeleid tijdens het rijden en blijft je auto lekker schoon. Houd er ook rekening mee dat honden wagenziek kunnen worden. Dus een oude krant achterin leggen en een keukenrol, is geen overbodige luxe. Om de spanning voor je puppy te verlichten kun je ook hier weer iets met nestgeur leggen, een speeltje of een snack. Hoe fijner straks de eerste reiservaringen zijn, hoe liever jouw hond meegaat.

Auto