Vossenlintworm

Hoe zien ze eruit en waar leven ze?

De vossenlintworm is een klein, plat wormpje van 3-7mm grootte. Volwassen lintwormen leven in de dunne darm van de vos of hond (of zelfs kat). Ze ontwikkelen kleine segmentjes met eitjes in de darm, die loskomen en worden uitgescheiden via de stoelgang. De eitjes kan je niet met het blote oog zien. De vossenlintworm komt voor op het hele Europese vasteland, met hogere prevalenties in Centraal- en Oost-Europa. Ook in Nederland komt de vossenlintworm voor.

Hoe kan mijn huisdier de vossenlintworm krijgen?

Katten en honden worden besmet door het eten van een besmette tussengastheer, dit zijn voornamelijk kleine knaagdieren zoals ratten en muizen. Het is dus logisch dat dieren die buiten jagen een groter risico lopen op een besmetting met deze parasiet.

Wat zijn de verschijnselen van deze parasiet bij mijn huisdier?

Het is mogelijk dat u niets van de besmetting merkt: de vossenlintworm zorgt bij je hond of kat niet voor klinische symptomen, zelfs niet bij een ernstige infectie.

Is deze parasiet schadelijk voor mijn gezondheid?

Ja. Als je per ongeluk een eitje van de vossenlintworm opeet kan deze parasiet cysten vormen in de lever. De cysten groeien progressief en leiden, zonder behandeling, dikwijls tot de dood. Vroege diagnose is belangrijk in de bestrijding van de ziekte, maar de eerste symptomen treden pas na 5 tot 15 jaar op. Vaak is levenslange antiwormbehandeling noodzakelijk.
Om dit te voorkomen is goede hygiëne noodzakelijk. Raak geen vossen aan, want aan hun vacht kunnen eitjes hangen. In gebieden waar de vossenlintworm voorkomt kun je beter geen  bosfruit plukken of je moet het fruit eerst goed wassen. En als je met je hond op vakantie gaat in zulke gebieden, ontworm je hem met een middel tegen lintworm als je weer thuis komt.

Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen?

Hoe vaak dieren ontwormd moeten worden is afhankelijk van:
De leeftijd: jongere dieren moeten vaker ontwormd worden dan oudere dieren.
De levenswijze van de dieren: honden en katten die buiten komen en prooien eten lopen een groter risico op besmetting.

Volg het officiële ontwormingsschema aangeraden door ESCCAP (European Scientific Council Companion Animal Parasites); www.esccap.org.

Voor meer informatie over Vossenlintworm, raadpleeg uw dierenarts!