Lintwormen

Hoe zien ze eruit en waar leven ze?

Lintwormen zien eruit als lange, platte linten of stroken, verdeeld in segmenten.
Volwassen lintwormen komen voor in de dunne darm.
Eenmaal volgroeid laat de lintworm segmenten met eitjes los die in de ontlasting van de kat of hond terechtkomen en daar ook in te zien zijn (ze zien eruit als kleine witte krioelende ‘rijstkorrels’!).

Hoe kan mijn huisdier lintworm krijgen?

Katten en honden raken besmet door het eten van een geïnfecteerde tussengastheer.
Dieren moeten vaker worden behandeld tegen lintworm als ze regelmatig buiten jagen of rondscharrelen, of in contact komen met karkassen van schapen/vee – zoals honden op de boerderij.
Een vlo is de tussengastheer voor de meest voorkomende lintworm bij honden en katten, dus zelfs huiskatten kunnen besmet raken door de vlooien die ze binnenkrijgen.

Wat zijn de verschijnselen van deze parasiet bij mijn huisdier?

U merkt misschien niet eens dat uw huisdier lintworm heeft, omdat er in geval van volwassen lintwormen vaak geen symptomen te zien zijn bij uw hond of kat.
De segmentjes van de lintworm die in de ontlasting terecht komen kunnen wel voor irritatie zorgen, wat ertoe leidt dat huisdieren zich daar overmatig likken, of ze ‘schuiven’ met hun achterwerk over de vloer.
Klachten als braken of diarree kunnen ook voorkomen.

Is deze parasiet schadelijk voor mijn gezondheid?

In extreme gevallen en wanneer mensen per ongeluk eitjes van bepaalde typen lintworm binnenkrijgen, kunnen zich cystes ontwikkelen in weefsels van het lichaam.

 

Voor meer informatie over Lintwormen, raadpleeg uw dierenarts!