Franse Hartworm (A. vasorum)

Hoe zien ze eruit en waar leven ze?

Angiostrongylus vasorum (Franse hartworm) komt voor in de aders van het hart en de longen en kan dodelijk zijn voor honden.
Volwassen A. vasorum zijn dunne wormen van ongeveer 2,5 cm lang, maar ze worden nooit gezien omdat ze in het lichaam van de besmette hond of vos blijven. De larven verlaten het lichaam via de ontlasting en zijn zo microscopisch klein, dat ze onmogelijk met het blote oog zijn waar te nemen.

Hoe kan mijn huisdier Franse hartworm krijgen?

Honden kunnen besmet raken met deze levensbedreigende parasiet als ze geïnfecteerde (naakt)slakken doorslikken.
Meldingen van A. vasorum breiden zich uit; voorheen kwam de worm alleen voor bij honden die in het buitenland waren geweest maar sinds enkele jaren heeft de parasiet zich ook definitief in ons land gevestigd.
Slakken en naaktslakken kunnen zeer klein zijn; zelfs als honden ze niet expres opeten, kunnen ze toch per ongeluk in hun lichaam terechtkomen door eten van gras, drinken uit buitenbakken, snuffelen over de grond of buitenspelen met een speeltje.

Wat zijn de verschijnselen van deze parasiet bij mijn huisdier?

De klachten kunnen zeer uiteenlopend zijn, maar omvatten meestal hoesten, snel moe, gewichtsverlies, weinig eetlust, braken, diarree, overmatig bloeden uit kleine wondjes en insulten. Een hond kan last hebben van één van deze verschijnselen of een combinatie van twee of meer.
Als de hond op tijd wordt behandeld, kan hij/zij weer helemaal genezen.
Indien niet behandeld, kan de parasiet dodelijk zijn voor honden.
Zelfs na een succesvolle behandeling is herbesmetting mogelijk, dus een continue preventieve behandeling is wellicht de overweging waard.

Is deze parasiet schadelijk voor mijn gezondheid?

Angiostrongylus vasorum (Franse hartworm) wordt niet gezien als bedreigend voor de gezondheid van mensen.

 

Voor meer informatie over Franse Hartworm (A. vasorum), raadpleeg uw dierenarts!