Meet Hero!

Bayer Animal Health steunt KNGF Geleidehonden en adopteert Hero (25/02/2018). Lees hier alles over Hero's 1e jaar!

Update van het puppypleeggezin - mei 2018

Hero_naam

Lieve Hero
Hero is nu al ruim een maand bij ons. We genieten elke dag volop van hem! De eerste dagen was hij nog zoo klein. Elke keer als we dachten dat hij moest plassen of poepen droegen we hem in onze armen naar de goot. Vaak zat hij daar dan heel slaperig om zich heen te kijken en had geen idee wat de bedoeling was. Maar al heel snel deed hij zijn behoeften in de goot waar we hem dan natuurlijk meteen uitgebreid voor prezen. Dat werkt bij een labradortje het beste als je er wat lekkers bij geeft. Waarom in de goot? Later kan de geleidehondenbaas de ontlasting niet opruimen. Dan mag het natuurlijk niet in de weg liggen voor andere stoep en straat gebruikers. Zo werkt het eigenlijk met alles. Wat we nu aanleren of bewust niet aanleren vind Hero ‘gewoon’.

Hero_weegschaal

Indrukken
Hero is erg onder de indruk van alles wat nieuw voor hem is. Een vogel, de wind, het geluid van een prullenbak: bij alles stopt hij even met waar hij mee bezig is. We proberen hem overal rustig aan te laten wennen. Niet te veel indrukken op één dag. Best moeilijk want het liefst zouden we hem meteen overal mee naartoe nemen. Hero is nu al in de auto geweest, in de fietskar, op het hockeyveld en uiteraard op bezoek bij oma.
Uiteraard bouwen we de bezoeken aan bijvoorbeeld het hockeyveld rustig op. Eerst gaan we met Hero op de arm van een afstandje kijken, dan iets meer de drukte in om Hero vervolgens aan de riem naast ons neer te zetten. Hij lijkt het allemaal rustig in zich op te nemen en het prima te vinden. Zolang wij er maar bij zijn.
Hero houdt heel erg van knuffelen, daar hebben wij geluk mee. Hij is erg aanhankelijk en volgt je overal! Hij reageert goed op het fluitje dat we gebruiken om hem te laten komen tijdens het buitenspelen of tijdens een wandelingetje. De eerste dagen moesten we erop blazen voordat hij te eten kreeg. Zo heeft hij geleerd dat na het fluitje meteen iets lekkers volgt en het dus leuk is. Inmiddels zijn we ook rustig aan het oefenen dat hij gaat zitten of liggen als wij dat willen. Ook aan de riem lopen oefenen we veel. Uiteraard korte stukjes omdat we nog niet zo veel mogelijk lopen nu Hero vol in de groei is.
We proberen hem ook te leren dat hij niet tegen je op mag springen door hem te negeren als hij dat doet en hem op zo’n moment met iets leukers af te leiden. Graven in de tuin, bijten in stoelpoten, planten afbreken: we negeren wat af!

Hero_stoep

Dierenarts
Hero is ook bij de dierenarts geweest voor een inenting. Hij mocht er heel lang rondlopen en snuffelen zodat hij een positieve ervaring op kon doen bij de dierenarts. Ze heeft hem onderzocht en gewogen. Helemaal gezond! De dierenarts had nog nooit zo’n brave pup gezien. We zijn dan natuurlijk extra trots op onze held!

Hero_hockey

Update van het puppypleeggezin - juli 2018

Jasje
Hero is ondertussen alweer vijf maanden oud. Bij het vorige bezoek van de instructeur van KNGF is ons verteld hoe we verschillende commando’s het beste kunnen aanleren. Deze verschillen nog wel eens van de commando’s van gewone huishonden. Zo moet Hero bijvoorbeeld niet gaan zitten bij een stoeprand zoals de meeste honden aangeleerd krijgen. Maar hij moet juist blijven staan. Alles al met het oog op het werk wat hij later gaat doen.
De commando's ‘zit’ en ‘af’ gaan al moeiteloos. Binnenkort krijgt Hero dan ook zijn ‘helden’ dekje. Dit is een paars jasje waar op staat dat hij in opleiding is. Vooral voor ons is dat erg handig dat we zichtbaarder en dus zonder uitleg meer welkom zijn in winkels en restaurants et cetera. We zullen Hero het dekje eerst omdoen met het eten. Zo associeert hij het met iets leuks en zal hij het niet erg vinden iets op zijn rug te dragen.
Hero_Slapen_Tuin

Waar wij gaan gaat Hero ook. Om hem voor te bereiden op zo mogelijk alles wat hij tegen kan komen. Van katten, duiven, papiertjes op straat tot koeien in de wei en gillende kinderen op een schoolplein. Binnenkort komt daar ook het openbaarvervoer en meerdere winkels zoals de slager bij. Een geleidehond in opleiding zielig? Welke hond mag nou overal mee naartoe!? En krijgt zo veel aandacht van zijn baas!

Hero_Park

Vakantie
De afgelopen twee weken zijn wij op vakantie geweest naar Portugal. Deze twee weken is Hero bij zijn moeder Sanne uit logeren geweest. Dit is meteen een goed leerproces voor Hero. Hij leert dan in andere omgevingen te verblijven en naar andere mensen te luisteren. Op onderstaande foto ligt Hero (links) naast zijn moeder Sanne (rechts). Hero leek er oogwaarschijnlijk minder moeite mee te hebben dan wij. Toen we Hero na twee weken weer gingen ophalen was hij gelukkig net zo blij om ons te zien als wij hem.

Hero is ook gek op hondenijsjes. Helemaal met dit warme weer is het fijn dat hij wat verkoeling krijgt. We maken zelf hondenijsje door yoghurt in te vriezen met wat brokjes erin. Ook hebben we een keer een hondenijsje bij een Italiaanse ijssalon in Utrecht gehaald. Bij dit ijssalon hebben ze speciaal hondenijs gemaakt van worteltjes, een groot succes. Uiteraard hebben ook wij een ijsje besteld dus deze training in de ijssalon was geen straf.

Zoals te zien is op de foto's is Hero al heel erg gegroeid. Hij is ondertussen bijna net zo groot als zijn moeder Sanne, alleen is zij nog wel een stuk breder.

Hero_Sanne

Update van het puppypleeggezin - september 2018

Lief, braaf en niet snel onder de indruk

Hero is nu bijna 7 maanden en het gaat heel goed met hem! Het is een ontzettend lief en braaf hondje. Hero is heel relaxed en niet snel onder de indruk van iets of iemand. Hij is heel nieuwsgierig en een echte observeerder. Zo kan hij bijvoorbeeld minutenlang naar een vliegje kijken.

B3 3

Uit logeren

Tijdens onze vakantie is Hero bij zijn moeder geweest in Heemstede. Hij lijkt precies op zijn moeder, zowel innerlijk als uiterlijk. Hero heeft daar een heerlijke vakantie gehad. Toen we weer terug waren van vakantie zijn mijn man en ik met hem naar een paar dagen naar Assen geweest. Zo’n fijn gezelschap die Hero! Hij is heel vrolijk, oplettend en nieuwsgierig. Hero is mee geweest naar restaurants, heeft met ons terrasjes gepikt en we hebben natuurlijk lekker gewandeld in de bossen. Dat is leuk en nuttig tegelijk, want zo leert Hero wennen aan restaurants en terrassen.

B3 1

Dekje = aan het werk

Sinds Hero vijf maanden is, draagt hij een dekje. Als hij zijn dekje draagt, is hij aan het werk. Hero moet dan oefenen om vooraan te lopen. Dat vindt hij nog best lastig. Hij loopt liever een beetje achter je aan, zodat hij niet zo hoeft op te letten en lekker om zich heen kan kijken. Dat wordt dus nog veel oefenen :-) Verder oefenen we de commando’s: zit, af, sta, naast, blijf en mand.

B3 2

Openbaar vervoer

Hero is al een paar keer in de trein geweest. Hij vindt dat helemaal niet bijzonder lijkt het wel. Hij stapt er makkelijk in en gaat vervolgens lekker bij je liggen. Ook de bus vindt hij geen enkel probleem. Lopen op het station vindt hij moeilijker: hij is daar makkelijk afgeleid en is thuis heel erg moe van alle prikkels. Ons valt nu pas op hoeveel er eigenlijk te zien en horen is op een station… Heel begrijpelijk dat hij veel indrukken te verwerken heeft.

We zijn heel blij dat we Hero bij ons mogen hebben!

B3 4

 

Update van het puppypleeggezin - december 2018

Dol op spelletjes
Hero is nu negen maanden oud en het gaat heel goed met hem! Hero is erg braaf en luistert goed. Ook kent hij veel commando’s. Hij is dol op spelletjes en tijdens de spelletjes merken we dat hij snel leert en heel slim is. Zo vindt hij het bijvoorbeeld superleuk om verstoppertje te spelen. Hero gaat dan op de gang wachten terwijl wij iets verstoppen. Als we hem roepen, komt hij de woonkamer in en gaat meteen op zoek! Vaak heeft hij binnen no time het speeltje gevonden. Stoeien vindt Hero helemaal het einde, zowel met mensen als met andere hondjes. Hij is altijd enthousiast als er iemand binnenkomt of als hij een andere hond ziet op het speelveldje. Hij kan eindeloos lang spelen.

Hero spelen

Serieus aan het wandelen
Hero kan ook heel serieus zijn. Zo is hij tijdens het wandelen nauwelijks af te leiden en negeert hij poezen en vogels als hij aan de riem zit. Ook joggers en andere mensen die langs lopen, negeert hij. Ook weet Hero goed wanneer hij geen aandacht moet vragen. Zo gaat hij bij het avondeten uit zichzelf meteen in zijn bench zitten.

Keurig stilstaan
Hero heeft geleerd dat hij bij het aanlijnen keurig stilstaat tot de riem vast is gemaakt. Als Hero geplast of gepoept heeft in de goot, gaat hij uit zichzelf dicht tegen je been staan, zodat zijn toekomstige baasje door heeft dat Hero zijn behoefte heeft gedaan.

Gecastreerd
Drie weken geleden is Hero gecastreerd. Om te voorkomen dat hij aan de wond zou gaan zitten, heeft hij een soort rompertje van de dierenarts meegekregen (zie foto). Dit rompertje heeft hij een paar dagen gedragen. Net na de operatie vonden we Hero heel zielig, maar hij herstelde snel. Ook de wond is mooi genezen. Van de dierenarts kregen we te horen dat zij Hero een super brave hond vindt: hij hoefde in de kliniek niet aan de riem of in een hok. Hero mocht gewoon lekker loslopen in de kliniek! Iedereen is gek op hem!

Hero_mand

Oefenen met openbaar vervoer
We zijn nog steeds druk bezig met Hero zo veel mogelijk ervaring op te laten doen in het openbaar vervoer. Tot nu toe lijkt hij er niet van onder de indruk. Hij stapt makkelijk in een bus of trein (en ook liften). Wel vindt hij trappen nog erg spannend. Ook is hij allang niet meer onder de indruk van het dekje. Zodra deze omgaat, verandert Hero in een echte serieuze en verantwoordelijke, initiatief nemende hond.

Hero leert steeds meer en we hebben er het volste vertrouwen in dat hij een goede geleidehond wordt!

Hero_werk