Veelgestelde vragen

Wat zijn wormen?

Wormen zijn parasieten die in het lichaam van uw huisdier leven. Vaak verschuilen ze zich diep in de darmen of onder de huid. Daar vermenigvuldigen ze zich. Ze voeden zich ten koste van uw dier. U ziet ze vermoedelijk pas als uw dier al erg besmet of verzwakt is.

Welke wormsoorten bestaan er?

De meest voorkomende wormsoorten bij honden en katten zijn rondwormen en lintwormen. Beide soorten leven in het maagdarmstelsel en kunnen er fikse schade aanrichten. Rondwormen zijn … rond. Een lintworm is eerder plat en lijkt op een reeks aan elkaar geklonken schakels. Vaak voorkomende rondwormen zijn de spoelworm, de haakworm en de zweepworm.

Gevaarlijker dan lintwormen en rondwormen, maar gelukkig ook zeldzamer, is de hartworm. Die leeft in het hart of in de longslagader van uw hond of kat en kan ernstige aandoeningen veroorzaken.

Hoe loopt mijn huisdier een besmetting met wormen op?

Wormen kunnen op allerlei manieren het lichaam van uw hond of kat infiltreren. Onderschat de besmettingskans niet; wormen leggen wel 200.000 eitjes per dag en één ervan is genoeg om de besmetting te veroorzaken. De eitjes kunnen bovendien gemakkelijk 3 jaar infectieus blijven. De kans is groot dat elk voet- of wandelpad vergeven is van de wormeitjes. Ook huisdieren die nooit buiten komen lopen risico: aan uw schoenen kleven mogelijk wormeitjes.

- Rondwormen verspreiden zich op vier manieren:

 • via de baarmoeder, voor de geboorte (bijna alle puppy’s worden geboren met een rondwormbesmetting);
 • via de moedermelk (vooral bij kittens);
 • via prooidieren (een dood vogeltje of knaagdier);
 • via besmette uitwerpselen van andere dieren.

- Haakwormen verspreiden zich zoals andere rondwormen, maar kunnen ook door de huid dringen.

- Lintwormen hebben een tussengastheer nodig zoals een knaagdier of een vlo.

Wat zijn de symptomen van een wormbesmetting?

De meeste volwassen dieren worden niet meteen ziek van een wormbesmetting. En dat is nu net gevaarlijk, want zo geven ze ongemerkt schadelijke parasieten door aan puppy’s, kittens en mensen (en dat is vooral gevaarlijk voor kinderen en oudere mensen).

Jonge dieren vertonen vaak wél snel symptomen zoals een doffe vacht, diarree, hoest en een verminderde eetlust. Raadpleeg dan snel uw dierenarts, en verzamel ook wat uitwerpselen van uw huisdier. Een simpele controle wijst snel uit of uw huisdier met wormen kampt.

Zijn de wormen gevaarlijk voor de mens?

Ja. Sommige wormen kunnen lelijk huishouden – vooral bij jonge kinderen of oudere en verzwakte mensen.

 • Spoelwormen blijven in het menselijk lichaam hangen tijdens de larvenfase van hun ontwikkeling. Die larven kunnen de darmwand doorboren en kunnen zich naar de lever, de longen, de ogen of de hersenen verspreiden. Kinderen met astma reageren vaak hevig allergisch op spoelwormen.
 • Haakwormen verblijven een tijdje in de menselijke huid en sterven daar. Intussen veroorzaken ze wel irritatie en jeuk.
 • Lintwormen kunnen overgedragen worden via besmette dieren of door het eten van ongewassen bosvruchten. Dit kan leiden tot alveolaire echinokokkose, een gevreesde ziekte die de lever zwaar beschadigt.

Conclusie: huisdieren zijn een heerlijke verrijking van uw gezin. Ze zijn goed voor uw humeur, voor uw conditie en (heel vaak) voor uw lachspieren. En kinderen die met een huisdier opgroeien ontwikkelen sociale vaardigheden en leren sneller verantwoordelijkheid nemen. Maar dat laatste is tegelijk de keerzijde van de medaille: een huisdier in huis, vereist verantwoordelijkheid. U moet hún gezondheid in de gaten houden om uw gezin optimaal van uw huisdier te laten genieten.

Hoe kan ik een wormbesmetting voorkomen? Wat zijn geschikte preventieve maatregelen?

U kunt veel doen om het de wormen moeilijk te maken:

- handen wassen: voor het eten, na buitenspelen of werken in de tuin, na contact met honden en katten;

- uitwerpselen elke dag grondig opvegen – ook op straat;

- kattenbak uitspoelen met kokend water;

- contact vermijden met loslopende honden, katten en vossen;

- geen ongewassen bosvruchten eten;

- geen rauw slachtafval aan honden en katten geven;

- vlooien en knaagdieren bestrijden, omdat zij geliefkoosde tussengastheren zijn voor wormen.

Gebruik zeker vlooienverdelgers zoals Advantage kat of Advantage hond, en ontworm uw huisdier met Drontal Dog of Drontal Cat.

Hoe vaak moet ik mijn hond of kat ontwormen?

Het ideale ontwormingsschema hangt af van de leeftijd en de besmettingskans bij uw huisdier. Puppy’s en kittens moet u bijvoorbeeld vaker ontwormen dan volwassen dieren. Wij raden u aan het ESCCAP-ontwormingsschema te volgen.

Wilt u liever niet preventief ontwormen? Laat de uitwerpselen van uw hond of kat dan geregeld checken op wormen en wormeitjes. Dan kunt u gericht ingrijpen.

Let op: ontwormingsmiddelen werken alleen rond het moment van toediening. Op dat moment moeten alle wormen eraan geloven. Natuurlijk kan uw dier de dag erna opnieuw besmet worden, maar gezien de tijd die nodig is voor een cyclus van eitjes leggen en opgroeien, is een behandeling na drie maanden voldoende.

Dit is het ontwormingsschema van ESCCAP (European Scientific Council Companion Animal Parasites) >

Waarom is ontwormen van puppy’s en kittens bijzonder belangrijk?

Puppy’s komen bijna altijd met wormen op de wereld. U moet ze eerst vier keer ontwormen met telkens twee weken tussen elke behandeling (dus op 2, 4, 6 en 8 weken). Dan zijn nog eens vier behandelingen met een pauze van een maand ertussen nodig, tot uw pup een half jaar is. Daarna volgt uw hond het gewone schema van vier ontwormingen per jaar.
Drontal Pup, Drontal Dog Tasty en Mansonil All Worm Tasty zijn uiterst geschikte producten voor dit schema.

Kittens krijgen wormen via de moedermelk en moeten dus ook wat vaker ontwormd worden. De eerste keer na drie weken, en dan na 5 en 7 weken. Daarna ontwormt u ze het beste nog eens vier keer, met een pauze van een maand tussen elke behandeling. Zodra kittens zes maanden oud zijn, hoeven ze nog maar vier keer per jaar ontwormd te worden.

 

Wat zijn de voordelen van Drontal?

Drontal is een breedspectrum-ontwormingsmiddel. Dat wil zeggen dat het werkt tegen alle belangrijke rond- en lintwormen bij honden en katten. U moet Drontal ook maar één keer per behandeling toedienen. Honden krijgen Drontal bovendien in een lekkere rundsmaak.

Lees meer over Drontal Pup, Drontal Dog Tasty, Drontal Large Dog Flavour en Drontal Cat.

Hoe kan ik een ontwormingsmiddel in de vorm van een tablet aan een kat toedienen?

Katten zijn op hun hoede voor alle vreemde dingen die u hen probeert te voeren. Ontwormingsmiddeltjes vormen daarop geen uitzondering. Toch kunt u ze relatief gemakkelijk om de tuin leiden, zodat ze de nodige stoffen toch gemakkelijk innemen:

- stamp de tabletjes fijn en meng ze door het eten;

- duw de bek van uw kat open door op de mondhoeken te drukken en leg het tabletje op de tong;

- gebruik, als het echt moet, een zogenoemde ‘pillenschieter’ (een spuitje waarmee u het pilletje, gemengd met water, in de keel van uw kat schiet).

Hoe kan ik zien of mijn huisdier vlooien heeft?

Katten en honden met vlooien krabben zich vaak – dat is het duidelijkste symptoom.

Bewijs van vlooien vindt u vermoedelijk het eerst aan de staartbasis. Gebruik een fijn kammetje en kijk of er donkere, kronkelende korreltjes uit de vacht vallen. Als ze rood afscheiden wanneer u ze op een nat papiertje legt, zijn het volwassen vlooien.

Zijn de vlooien gevaarlijk voor mens en dier?

Vlooien zijn vooral lastig omdat hun beet jeuk veroorzaakt. Waar het jeukt, krabt uw dier zich – en op die plaatsen ontstaan kale plekken en huidletsels. Sommige dieren reageren allergisch op vlooienbeten waardoor de jeuk en het gekrab exponentieel toenemen.

Vlooien zijn ook uitstekende gastheren voor ziektes en andere parasieten.

Hoe lang kan een volwassen vlo leven?

Vlooien leven iets langer dan vier maanden. Dat is lang genoeg om heel veel eitjes te leggen en heel veel lintwormen over te dragen.

Hoe lang duurt een vlooiencyclus?

De overgang van eitje tot vlo duurt minstens twee à drie weken. Bij warm weer versnelt dat proces tot enkele dagen. Als het kouder is, kan een eitje zich wel een half jaar koest houden voor het zich ontwikkelt tot een echte vlo.

Hoe lang duurt het voor een vlooienplaag onder controle is?

Hoe sneller u reageert, hoe gemakkelijker het is om de plaag onder controle te krijgen.

U moet ervan uitgaan dat bij vlooien ook eitjes, larven en cocons aanwezig zijn. En dus kunt u het beste zowel uw huisdier als de omgeving behandelen.

Ik heb vorige week het dier behandeld met een geschikt vlooienproduct en de omgeving met omgevingsspray, en toch zie ik nog vlooien. Hoe kan dat?

Vlooien zijn taai en laten zich niet zomaar kisten. Een plaag die u maar niet onder controle krijgt, kan het gevolg zijn van:

- Overlevende cocons: vlooien in cocons sterven niet en komen gewoon uit als de tijd rijp is. Om ook die vlooien te doden, is een herhaalde behandeling van de omgeving noodzakelijk. Uw dier is normaal gezien wél beschermd, als u een vlooienmiddel met contactwerking hebt gebruikt: zoals Bolfo Gold Kat of Bolfo Gold Hond, want dan hoeft de vlo niet te bijten en kan hij dus geen hinder veroorzaken.

Tip: stofzuig een halfuurtje voor u de eerste behandeling van de omgeving met een spray uitvoert. De trillingen lokken de vlooien uit hun cocon, waardoor ze de aanval met de vlooienspray niet overleven.

- Vergeten hoekjes: vlooien zijn klein en uw huisdieren laten ze achter in alle hoeken en gaten van het huis. Sla die dus niet over bij de omgevingsbehandeling.

- Externe invloeden: speelde uw hond buiten met een besmet dier? Dan kunt u snel opnieuw vlooien op visite krijgen.

Ik stofzuig elke dag maar zie nog steeds vlooien. Hoe kan dat?

Een goede hygiëne is de eerste stap in de strijd tegen vlooien. Maar niet de laatste. Met een spray kunt u ook de omgeving van uw huisdier écht vlooienvrij maken.

Er bestaan zoveel verschillende producten tegen vlooien. Welke moet ik kiezen?

Advantage is hét vlooienmiddel voor honden en katten. Het werkt snel én doodt vlooien zonder dat ze hoeven te bijten.

Advantix beschermt uw hond ook tegen teken, muggen, zandvliegen en stalvliegen (niet voor katten!).

 

Werken middelen tegen vlooien ook preventief?

Ja. Advantage Kat, Advantage Hond en Advantix Hond geven vlooien geen kans om zich te nestelen op de huid van uw huisdier. Met een omgevingsspray houdt u ook uw huis vlooienvrij.

Moet ik de vlo het hele jaar door bestrijden?

Ja. Vlooien hebben het liever warm dan koud, maar vinden ook in de winter probleemloos een knus hoekje om zich in te nestelen en voort te planten. Preventie is dus het hele jaar nodig.

Hoe kan ik een teek het beste verwijderen?

Gebruik altijd een pincet of een tekentang. Pak daarmee de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem gelijkmatig weg. Geef geen ruk, want dan breken de monddelen af en geneest de wond veel lastiger. Desinfecteer meteen.

Om te vermijden dat teken zich opnieuw vasthechten, gebruikt u het best Advantix Hond of Seresto Kat.

Hoe lang blijft een teek op het dier zitten?

Afhankelijk van de soort, blijft een teek dagen tot weken zitten op de gastheer. Dat is zeker lang genoeg om eventuele ziekten te verspreiden. Actie ondernemen is dus noodzakelijk!

Zijn teken gevaarlijk voor mens en dier?

Ja. Hoewel de beet pijnloos is, veroorzaakt een teek flink wat irritatie. Maar veel erger dan lokale jeuk, is de kans op ernstige ziektes zoals de ziekte van Lyme, babesiose en anaplasmose.

Verwijder teken altijd snel en correct: als u dat op de juiste manier doet, binnen 24 uur na de beet, verloopt de beet vermoedelijk ziektevrij.

Advantix werkt afwerend op teken. Wat betekent dit?

Advantix zorgt voor het zogenoemde hot foot effect. Teken die terechtkomen op de huid van uw behandelde hond, reageren alsof ze op een hete plaat lopen. Ze hebben geen tijd om zich vast te hechten en vallen op de grond waar ze sterven.

Waarom is de afwerende werking bij teken zo belangrijk?

Teken zijn dragers van ernstige ziektes, zoals babesiose en de ziekte van Lyme. Zolang ze zich niet vasthechten, kunnen ze die kiemen niet overbrengen op de gastheer, en blijven uw hond/kat en u gezond.

Waarom mag u Advantix niet aan katten toedienen?

Advantix bevat permethrine, een stof die het lichaam van uw kat niet afbreekt. Vrij vertaald: Advantix is giftig voor uw kat. Raak uw kat dus zeker niet aan en raadpleeg meteen uw dierenarts, als uw kat toch in contact gekomen is met permethrine.

Blijft Advantix werkzaam als de hond zich nat maakt?

Ja. Advantix blijft doeltreffend als uw hond nat wordt. Een langdurige intensieve blootstelling aan water kan eventueel de doeltreffendheid van het product verminderen. Opnieuw behandelen kan dan nodig zijn, maar nooit vaker dan één keer per week.

We raden u aan om een stevige shampoobeurt uit te stellen tot twee weken na de behandeling met Advantix om de doeltreffendheid van het product optimaal te houden.

Hoe moet ik een ontwormingsmiddel in de vorm van een tablet aan een kat toedienen?

Katten zijn op hun hoede voor alle vreemde dingen die u hen probeert te voeren. Ontwormingsmiddeltjes vormen daarop geen uitzondering. Toch kunt u ze relatief gemakkelijk om de tuin leiden, zodat ze de nodige stoffen toch gemakkelijk innemen:

- Stamp de tabletjes fijn en meng ze door het eten.

- Duw de bek van uw kat open door op de mondhoeken te drukken en leg het tabletje op de tong.

- Gebruik, als het echt moet, een zogenoemde ‘pillenschieter’ (een spuitje waarmee u het pilletje, gemengd met water, in de keel van uw kat schiet).

Advantix en Seresto werken afwerend op teken. Wat betekent dit?

Advantix en Seresto zorgen voor het zogenoemde hot foot effect. Teken die terechtkomen op de huid van uw behandelde hond, gedragen zich alsof ze op een hete plaat lopen. Ze hebben geen tijd om zich vast te hechten en vallen op de grond waar ze sterven.

Hoe doe ik Seresto om bij mijn dier?

Neem de halsband uit de beschermende hoes net voor u de band wilt in gebruik nemen. Verwijder alle plastic restanten aan de binnenzijde, en plaats de halsband om de nek van uw kat of hond. Zorg dat de sluiting zich aan de bovenkant bevindt.

Trek de halsband aan tot u nog maar twee vingers tussen nek en band kunt steken. Knip het overtollige stuk af en gooi het onmiddellijk weg. Controleer de eerste dagen regelmatig of uw huisdier goed reageert op de halsband. Kleine irritaties in de nek zijn logisch, maar ernstige jeuk niet.

Is Seresto waterbestendig?

Ja. Serestohalsbanden blijven doeltreffend als uw hond nat wordt.

Studies tonen aan dat een onderdompeling in water of een maandelijkse wasbeurt met shampoo de werkingsduur van 8 maanden tegen teken niet aanzienlijk verkort. De doeltreffendheid tegen vlooien vermindert wél geleidelijk vanaf de vijfde maand.

Wat onderscheidt Seresto van een klassieke halsband?

Seresto is gebaseerd op een innovatieve en gepatenteerde polymeermatrix. Die zorgt ervoor dat de werkzame stof traag en continu vrijgegeven wordt gedurende een periode van 7-8 maanden. Bovendien bestrijdt Seresto niet alleen teken en vlooien – het weert ze ook af.

Het veiligheidssysteem van Seresto vermijdt dat uw kat verstrikt kan raken. Seresto is ook geurloos en irriteert niet.

Hoe bevestig ik Seresto?

Seresto is gebruiksvriendelijk en eenvoudig aan te brengen.

Neem de halsband vlak voor gebruik uit de beschermende verpakking.
Ontrol de band en verwijder eventuele restanten van de plastic verbindingsstukjes aan de binnenkant van de halsband. Het witte poeder dat hierbij zichtbaar kan zijn als een fijn wit laagje op het oppervlak van de band is stearinezuur. Stearinezuur helpt bij het losmaken van de band uit de oorspronkelijke vorm. Stearinezuur is een vetbestanddeel en veilig en kan zelfs worden toegepast in levensmiddelen. Na aanbrengen kan de lengte van Seresto worden aangepast met behulp van de veiligheidssluiting, door het overtollige deel van de halsband door de lus te schuiven tot de juiste lengte is bereikt. Eenmaal aangebracht bij het dier, moet u nog twee vingers tussen de nek van het dier en de Seresto halsband kunnen plaatsen en de halsband mag niet over de kop verwijderd kunnen worden. Dit laatste is vooral van belang bij de kat. Controleer regelmatig de strakheid van de band en pas deze indien nodig aan, vooral bij een groeiende pup of kitten. Knip een overtollige lengte van meer dan 2 cm af.

Hoe werkt Seresto?

Seresto bevat een polymeermatrix waarin de twee werkzame bestanddelen zijn opgeslagen: imidacloprid en flumethrine.  In-vitro onderzoeken hebben laten zien dat de twee actieve bestanddelen in Seresto synergetisch werken. Er komen geleidelijk kleine hoeveelheden vrij via de microlaag op het oppervlak van de halsband. De actieve bestanddelen van Seresto verspreiden zich vanuit deze microlaag naar de talglaag van de huid en vacht. De neutrale oliën hierin helpen bij de diffusie en verspreiding over de gehele talglaag. Dit proces wordt gereguleerd door het verschil in concentratie tussen de halsbandmatrix en het oppervlak van de halsband waardoor er een zeer nauwkeurige dosering plaatsvindt. De actieve bestanddelen verplaatsen zich naar de talglaag op het moment dat dit nodig is, waardoor een optimale lage beschermingsdosering aanwezig blijft gedurende 8 maanden.

Waarom is Seresto veilig voor andere dieren en kinderen?

De actieve bestanddelen zitten opgeslagen in de polymeermatrix en slechts kleine hoeveelheden worden afgegeven aan de talglaag van de huid, waar ze gebonden worden. Daarom wordt de band als veilig beschouwd. Dit is ook bevestigd door een reeks veiligheidsonderzoeken onder gebruikers. Het dier kan dus veilig geaaid worden na aanbrengen van de band.

Moet een eigenaar zich zorgen maken, wanneer een huisdier de Seresto-band heeft weten te maken en op een deel van de band heeft gekauwd?

Seresto heeft uitgebreide veiligheidstesten ondergaan, waaronder het kauwen op de halsband door huisdieren, opname van stukjes band tot opname van de gehele band. Omdat het grootste deel van de actieve bestanddelen gebonden zit in de halsbandmatrix, zijn deze in farmacokinetisch opzicht niet beschikbaar en werd als enige milde bijwerking na opname van de gehele band een milde maagdarmirritatie (o.a. diarree) gezien, die binnen 24 uur hersteld was.

Verwurging is een grote zorg, met name bij katten. Wat is er zo speciaal aan Seresto dat deze zorg wegneemt?

In het onwaarschijnlijke geval dat een kat vast komt te zitten door de Seresto halsband, is de eigen kracht van de kat voldoende om snel weer vrij te komen via een speciaal openingsmechanisme. Dit openingsmechanisme geeft mee wanneer er een kracht van meer dan 50 Newton wordt uitgeoefend (gelijk aan de kracht van een kat van 2 kg die 40 cm hoog springt).  Mocht dit mechanisme om wat voor reden dan ook blokkeren, dan zorgt een tweede veiligheidsmechanisme ervoor dat halsband breekt bij een kracht van 80 Newton op een vooraf bepaald breekpunt.

Deze veiligheidsvoorzieningen hebben zich in de praktijk bewezen. Bayer heeft dezelfde techniek gebruikt in andere halsbanden voor honden en katten die al jarenlang wereldwijd gebruikt worden. Op basis van de farmacovigilantiegegevens is er de afgelopen tien jaar nog geen enkel geval geweest van verwurging bij een kat die een halsband droeg met dit mechanisme.

 Het is belangrijk dat er geen voorwerpen (zoals reflectoren) worden bevestigd aan het overlappende gedeelte van de halsband, omdat het veiligheidsmechanisme hierdoor belemmerd kan worden.

Kan een eigenaar de halsband na enkele maanden afdoen en deze het jaar erop opnieuw aanbrengen? Werkt de band dan nog steeds?

Bayer adviseert heel duidelijk aan dierenartsen en eigenaren om dit niet te doen. Dit is niet getest en kan van invloed zijn op de mate van bescherming die het dier ontvangt. Voor de beste bescherming van uw huisdier, moet Seresto het hele jaar door gebruikt worden. Wanneer Seresto echter tijdelijk is verwijderd, dan kan de band probleemloos opnieuw worden aangebracht.

Moet er een bepaalde periode gewacht worden tussen het afnemen van de halsband en het aanbrengen van een nieuwe halsband?

Nee, dankzij de lage dosering en het gereguleerde afgiftesysteem kan de nieuwe halsband direct worden aangebracht.

Sommige honden zijn dol op zwemmen tijdens hun dagelijkse wandeling. Heeft dit effect op de werkzaamheid van Seresto?

Seresto is waterbestendig en hoeft niet te worden verwijderd tijdens het zwemmen of tijdens het wassen van de hond. De actieve bestanddelen verspreiden zich over de talglaag van het dier die van nature waterbestendig is. Zelfs wanneer deze laag verwijderd wordt (bijv. door het gebruik van een ontvettende shampoo), zal Seresto al snel de actieve bestanddelen aanvullen na het wassen zodat de hond opnieuw beschermd is.

Is het mogelijk dat een eigenaar na het aanbrengen van Seresto nog teken ziet op zijn dier?

Het is mogelijk dat teken die voorafgaand aan de behandeling reeds aanwezig waren op de hond, niet binnen 48 uur na het aanbrengen van de halsband gedood worden en vastgehecht en zichtbaar blijven. Daarom wordt aanbevolen om teken die al op de hond zitten op het tijdstip van aanbrengen, te verwijderen. De preventie van besmettingen met nieuwe teken start binnen twee dagen na het aanbrengen van de halsband.

Sommige eigenaren melden toch nog teken of vlooien gezien te hebben op hun huisdier, ondanks de Seresto band. Kan dit? Seresto heeft toch een afwerend effect?

Dat klopt, maar net zoals bij elk ander product op de markt, kan ook Seresto geen 100% werkzaamheid garanderen onder alle omstandigheden. Met name in gebieden met een hoog gehalte aan tekenbesmettingen, kunnen individuele teken niet altijd afgeweerd worden en in zeldzame gevallen kunnen er zelfs enkele teken aanhechten. Daarom is het belangrijk om, ondanks de hoge werkzaamheid van Seresto, de verwachtingen van zowel dierenartsen als huisdiereigenaren realistisch te houden.

Waarin onderscheidt Seresto zich van andere vlooien- en tekenproducten?

Seresto is de enige halsband die gebruik maakt van neutrale oliederivaten in haar formulering, waardoor de fysische en chemische eigenschappen van de halsbandmatrix en de afgifte van de actieve bestanddelen ondersteund wordt. Deze neutrale oliën hebben niet alleen een gunstig toxicologisch en omgevingsprofiel, maar bevorderen ook de migratie van actieve bestanddelen vanuit de halsbandmatrix. Dit zorgt voor een verhoogde werkzaamheid en werkingsduur, zonder afbreuk te doen aan een van de andere positieve eigenschappen van de halsband.

 Daarnaast zijn er de volgende eigenschappen waarin Seresto zich onderscheidt van andere banden:

 1. Seresto bevat imidacloprid in combinatie met flumethrine, die synergetisch werken, om zowel vlooien als teken af te doden.
 2. Seresto is tot 8 maanden werkzaam tegen vlooien en teken.
 3. Seresto is geregistreerd voor gebruik bij de kat.
 4. Seresto biedt een snelle bescherming tegen teken binnen 48 uur.
 5. Seresto is geurloos.

Hoe lang moet ik wachten na gebruik van een spot-on voor het aanbrengen van de Seresto halsband?

Er is geen wachttijd nodig. De Seresto halsband kan direct worden aangebracht na toedienen van een spot-on en ze kunnen zelfs gelijktijdig gebruikt worden.

Wanneer een eigenaar naast Seresto een spot-on gebruikt, wordt het dier dan nog beter beschermd?

Seresto alleen heeft een aangetoonde werking tot 8 maanden. Het gebruik van een spot-on tegen vlooien of teken naast Seresto is daarom niet nodig. Wanneer een extra bescherming nodig/gewenst is tegen parasieten dan kan Seresto gecombineerd worden met Advocate (ter preventie van hartworm en cutane dirofilariose) en Advantix (afweer van zandvliegen ter preventie van leishmaniose) in sommige landen.