Detectiehond

Gepost door Tamara

Om Ace lekker bezig te houden en omdat hij heel erg graag zijn neus gebruikt bleef ik na de meeloopdag “reddingshondenopleiding”, waar ik in een eerdere blog over vertelde, op zoek naar korte speurcursussen. Dat was niet makkelijk maar ik heb er zowaar een gevonden die plaatsvindt op dezelfde cursuslocatie als de gehoorzaamheidstrainingen die we doen. Weliswaar via een andere aanbieder maar dat is prima. Een keertje meekijken heeft me overtuigd, wat is dat gaaf om te zien zeg! Je traint je hond op een bepaalde geur, die je zelf mag kiezen, en als je eenmaal gevorderd bent kan je hond die geur in iedere ruimte vinden en ernaar verwijzen. Verwijzen doen ze door te blaffen, te bevriezen of te gaan zitten.

Er mogen maar 4 mensen per groep mee doen maar gelukkig was er een plekje voor me vrijgehouden. Afgelopen vrijdag was onze eerste les. Die bestond voor een groot deel uit theorie en aan het einde mochten alle honden nog even een korte oefening doen. Als de honden niet trainen zitten ze in de auto (uiteraard alleen als de buitentemperatuur het toelaat en met de ramen op een kiertje!). Ace is wel gewend met de auto mee te gaan en ook wel om even in de auto te wachten als ik bijvoorbeeld even de winkel in moet maar nooit lang. Tijdens de theorie en toen de andere honden bezig waren moest hij in de auto blijven en dat vond hij best heel moeilijk. Hij was keurig stil, in tegenstelling tot andere honden, maar ik zag aan het kwijlen en zijn ademhaling dat hij er wel stress van had. Ik ben natuurlijk tijdens de les wel een aantal keren gaan kijken om hem even gerust te stellen maar dat ik steeds weer wegging vond hij lastig. Ik had een bot voor hem meegenomen zodat hij wat kon knabbelen maar daar keek hij niet eens naar.

Gelukkig was het snel over toen hij uit de auto mocht voor zijn oefeningen. Enthousiast als altijd wilde hij eerst iedereen begroeten voor hij aan de slag ging maar daarna deed hij het voor een allereerste keer eigenlijk heel goed. Je bouwt de trainingen natuurlijk heel erg langzaam op. In het begin is het vooral van belang dat je je hond enthousiast maakt en motiveert om een geur te zoeken. Dit doe je door enkele bakken (of tassen, potjes, emmertjes, enz.) bij elkaar weg te zetten waarbij er in 1 lekkere snoepjes zitten. Je hond is van nature al nieuwsgierig dus hij zal altijd die bakken inspecteren. Als hij dan in een van die bakken ook nog eens wat lekkers ruikt zal hij daarbij blijven staan. Dan beloon je hem met de clicker en daarna nog wat lekkers zodat hij dit gedrag gaat herhalen. Na verloop van tijd kan je dan “de geur” bij de snoepjes stoppen en de hoeveelheid snoepjes gaan afbouwen tot alleen de geur overblijft. Het zoeken was voor Ace niet zo’n probleem, voor snoepjes doet hij alles, hij moet alleen nog wel leren beheerst te zijn en natuurlijk gaan begrijpen wat detectiewerk inhoudt.

Komende week moeten we aan de slag met het motiveren iets te zoeken, met de clicker leren werken, materialen aanschaffen om je eigen geurpot te maken en ook heel belangrijk: kiezen op welke geur we gaan trainen!


Vorig blogbericht: De verveling slaat toe

Volgend blogbericht: Doggydating