Examen detectiewerk

Gepost door Tamara

Dat examen detectiewerk was nogal een dingetje, we hadden immers slechte ervaringen met het examen voortgezette gehoorzaamheid (lees: finaal gezakt). Toch bleek meneer wel erg gecharmeerd van dat detecteren. Hij is getraind op het zoeken en verwijzen op de geur koffie. Dat deed hij echt heel enthousiast en ook nog goed. Hij verwijst duidelijk als hij de box met daarin koffiegeur ruikt, hij bevriest compleet. Zelfs verleidingsgeuren deden hem niets, altijd wist hij de juiste eruit te pakken. Echter, de laatste detectieles vertikte Ace het niet alleen om naar me te luisteren maar ook om nog aan welke box dan ook te snuffelen. Of überhaupt ergens aan te snuffelen… Ze zeggen: een slechte generale wordt een goede finale. Maar dat ging destijds met het examen gehoorzaamheid ook niet op.

De rest van de week weigerde hij iedere opdracht die ook maar iets met detectiewerk te maken had uit te voeren. In overleg met de trainster heb ik besloten de rest van de week niet meer te oefenen (of althans pogingen daartoe) en te kijken wat hij op het examen deed.

Op de grote dag was ik natuurlijk stiekem wel weer een beetje zenuwachtig. Wat Ace natuurlijk gelijk door had.. Toch leek hij zijn drive ineens weer hervonden te hebben. Zonder problemen en vol enthousiasme wees hij iedere box met koffie keurig aan! Als de verwijzing naar mijn zin niet duidelijk of goed genoeg was keek hij me eerst aan alsof ik gek geworden was waarna hij zich vol overgave zo mogelijk IN de box gooide en extra lang en duidelijk bevroor. Ik ben tijdens het examen zeker een paar centimeter gegroeid van trots. Hij deed het echt beter dan ooit! In tegenstelling tot de meeste andere honden die er eigenlijk nogal een potje van maakten.

Met een grote smile op mijn gezicht heb ik ons certificaat in ontvangst genomen! Niveau 1 hebben we binnen. Over een paar maanden start de lessenreeks voor niveau 2, reken maar dat wij weer van de partij zijn.


Vorig blogbericht: Dag bench

Volgend blogbericht: Puberperikelen