Vroege pubertijd

Gepost door Tamara

Ace is in een vroegtijdig stadium van de pubertijd beland. Ik weet niet of dit bestaat in de ontwikkelfases van een hond maar het lijkt er verdacht veel op. Hij drijft me soms tot waanzin. En dat geeft een nogal dubbel gevoel want als ik dan naar dat schattige puppy-koppie van hem kijk smelt ik.

Hij gaat overal mee aan de haal, mijn sloffen, schoenen, papiertjes, tijdschriften, alles wat hij kan vinden. Waarop een pak-me-dan-als-je-kan-spelletje volgt dat hij wint op snelheid en behendigheid en ik op hersenen (lees: hem voor de gek houden). En als hij niks te bietsen heeft maar wel zin heeft om te donderstralen luistert hij gewoon niet naar wat ik hem zeg of hij komt me uitdagen als ik bezig ben. Hij gaat dan met een brutale snoet keihard in mijn gezicht zitten blaffen of in mijn enkel happen. Dit doet hij thuis maar dus ook tijden uitlaatrondes, trainingssessies en gehoorzaamheidscursus. Zodra hij er klaar mee is, zich verveelt of oververmoeid is vervalt hij in dit soort acties. Gedrag wat ik absoluut niet accepteer omdat dit een puur dominantiespelletje is. Maar leer het hem maar eens af..

We zijn intussen een paar weken onderweg met de cursus “Basis gehoorzaamheid” en dat gaat redelijk goed. Het is compleet afhankelijk van de bui van meneer of het een geslaagde les wordt of niet maar volgen, links, rechts, linksomkeerts, rechtsomkeerts en blijf zijn oefeningen die we al aardig onder de knie hebben.

Op de gehoorzaamheidscursus advies gevraagd over zijn pubergedrag en daar zeker wat goede tips meegekregen:

• Ga nooit de strijd aan want die win je niet --> Het liep altijd uit op strijd dus zeker een punt om aan te werken.
• Gebruik een andere riem --> ik had tot dat moment een halsband met een riem eraan maar het was duidelijk dat ik niet echt meer controle over hem had op deze manier. De ‘juiste’ riem heb ik gelijk gekocht op de hondenschool, zo eentje waar Cesar Millan altijd mee werkt. Doe die hoog achter de oren zodat je meer te vertellen hebt. Super uitvinding en in tegenstelling tot de ‘ouderwetse’ slipkettingen ook hondvriendelijk!
• Doe hem, ook binnen, zijn riem aan en corrigeer hem daarmee op het moment dat hij dit gedrag vertoont --> Dat werkt 
maar zie hem binnenshuis maar eens die riem om te doen als hij in zo’n bui is.
• Geef hem steeds hetzelfde commando als hij dit gedrag vertoont --> Goede tip want ik vloog nog wel eens van Nee! naar Potverdorie! naar Denkerom! naar Pas op he!
• Als je duidelijk hebt gemaakt dat dit gedrag je niet zint en de rust is wedergekeerd leg je hem op zijn plaats of doe je hem in zijn bench zodat hij gaat slapen --> Ook deze tip werkt goed. Als hij klaar is met slapen is hij vaak weer de liefheid zelve.

Het is een kwestie van de experts om advies vragen, ongelooflijk consequent zijn en volhouden. Ik denk wel eens, ‘ah nu zit ik net even op de bank, laat hem maar’. FOUT! Intussen weet ik dat als ik 1x niet eerlijk en oprecht ben in zijn ogen, ik daarvan de gevolgen tot dagen daarna moet dragen.


Vorig blogbericht: Springen en klimmen

Volgend blogbericht: Verzameling tanden en kiezen