Examen voortgezette gehoorzaamheid

Gepost door Tamara

Na 12 lessen in de cursus voortgezette gehoorzaamheid was het tijd voor een examen waarin we konden laten zien wat we allemaal hebben geleerd. Zoals in een eerdere blog verteld geeft Ace er de laatste tijd nogal de brui aan en weigert hij nog een oefening uit te voeren op het cursusveld. Hoe perfect hij de oefeningen thuis ook uitvoert, de kans dat we gingen slagen was minimaal.

De baasjes waren natuurlijk ook weer allemaal zenuwachtig waardoor er meer stress in de groep was dan gewoonlijk. De honden reageren daar ook weer op wat kan resulteren in honden die heel goed hun best doen maar ook in honden die totaal niet meer hun best doen.

Ace deed het verbazingwekkend goed! De oefeningen sta, voet, tandjes kijken en volgen rond de groep deed hij echt perfect. Tot het moment dat hij zich realiseerde dat hij op het cursus veld stond en hij zich daar normaal gezien niet gedraagt. Er ging een knop om en meneer maakte er in zijn eentje een groot feest van. Geen enkele oefening werd nog fatsoenlijk uitgevoerd. Als hij moest liggen ging hij zitten, als hij moest blijven ging hij er vandoor. Als ik hem terugriep kreeg hij de gekke 5 minuten en als ik hem negeerde ging hij vrolijk andere honden lastigvallen. Ik wist: dit wordt hem niet. De laatste oefening, blijven liggen terwijl ik 2 minuten uit zicht was, mocht ik van de examinator niet eens meer mee doen. Die was bang dat Ace het zou verpesten voor de andere honden, en eerlijk gezegd kan ik hem daar geen ongelijk in geven, dat had hij waarschijnlijk ook gedaan.

Uiteraard waren we gezakt, we kregen geen diploma en het advies de cursus nog eens overnieuw te doen. Omdat ik weet dat Ace de oefeningen perfect kan, dat laat hij thuis immers zien, denk ik persoonlijk niet dat het zin heeft de cursus opnieuw te doen. Het feit dat hij de oefeningen weigert uit te voeren is naar mijn idee een combinatie van verveling en puber- gedrag. Ik laat het maar even rusten en bedenk op een later moment hoe ik dit het beste kan invullen. En Ace, die is het hele gebeuren al lang vergeten en viel na thuiskomst in een diepe slaap. Vast dromend over de geweldig leuke avond die hij had gehad..


Vorig blogbericht: Ieuw een teek!

Volgend blogbericht: Family Protection Dog