Van puppy tot hond

PRENATAAL

Week 1-2: van eicel naar foetus

Joepie! Vandaag is mijn eicel bevrucht in de eileider en kan mijn grote reis beginnen. Samen met mijn toekomstige broertjes en zusjes vertrekken we naar de baarmoeder. Bij onze mamahond bestaat dat uit twee langvormige buizen (baarmoederhoorns) die beneden weer samenkomen. We verdelen ons netjes, zodat er niemand alleen zit, en nestelen ons in de zachte baarmoederwand. Ik splits me op van 4 tot wel 64 cellen, en krijg al direct een hoofd, ruggengraat en zelfs mijn staart! Het is een spannende fase, want als mama nu ziek wordt, dan blijf ik waarschijnlijk ook niet gezond. Ook mag mama niet zomaar medicijnen krijgen van haar baas, want daar kan ik niet zo goed tegen.

PRENATAAL

Week 3-4: groeien als kool

Als de 19e dag is aangebroken, ga ik me nog beter verstoppen in de baarmoederwand. Mama kan hierdoor best wel misselijk worden, maar dat hoort erbij. In week 4 groeit mijn hoofd, krijg ik oogjes en mijn eerste rugwervels. Ik ga nu echt heel hard groeien en verdriedubbel bijna in grootte. Wist je dat ik nu al zo’n 15 mm ben? Dat is zo groot als een walnoot. Ook krijg ik mijn organen. Mama zal nu wel melkklieren ontwikkelen, zodat ik en mijn broertjes en zusjes straks goed kunnen drinken. Als de baas van mama ons wil zien, dan kan dat via een echo bij de dierenarts.

PRENATAAL

Week 5-6: ontwikkeling van geslacht

Ik lijk steeds meer op een echte puppy, met tanden, tenen, nagels en snorharen. Ik ben nu al 30 mm groot en kan al goed voor mezelf zorgen omdat mijn eigen organen al helemaal af zijn. Mijn ogen gaan nu ook open en ik krijg mijn huidskleur. Mama vindt ons maar lastig, want ze is veel zwaarder geworden en we zijn maar druk in ons grote zwembad. Wist je dat we nu ook een jongetje of een meisje worden? Hmmm, wil ik eigenlijk een reu of een teefje zijn? Helaas wordt dat automatisch bepaald. Wel heb ik een goede plek bemachtigd in de baarmoeder. Omdat ik in het midden zit, en hier de meeste voeding komt, word ik de sterkste uit het nest en later vast de baas. Na week 6 weeg ik ongeveer 6 gram en ben ik 45 mm groot. Wat een kanjer he?

PRENATAAL

Week 7-9: klaarstomen voor de buitenwereld

De baas van mama kan me nu heel duidelijk zien met röntgenstraling, want mijn skelet is al helemaal af. Ook kan hij me voelen als ik mijn eerste pootje probeer te geven. Ik schop af en toe wel per ongeluk tegen mama’s organen en buikwand aan, daardoor heeft ze niet meer zoveel trek. Mama is al bijna kaal op haar buik, zodat ik straks makkelijk de tepel kan vinden om te drinken. De laatste weken zijn best zwaar voor haar, maar ik ben er bijna! Ik stop al mijn energie in groeien, groeien en nog eens groeien. Het eten wordt voor haar wat moeilijker, we nemen immers zoveel plaats in. Een meer geconcentreerde voeding kan een oplossing zijn.  Vanaf dag 57 (begin van week 9) kan ik veilig naar buiten komen. Ik kan niet wachten om te spelen!

Leuk een hond, of niet?

Leuk een hond, of niet?

Veel mensen dromen ervan: gezellig met je hond op pad, heerlijke wandelingen maken in het zonnetje, altijd een vrolijke vriend als je thuiskomt. Geweldig! Toch moet je goed nadenken voordat je aan een hond begint, want je krijgt hiermee een grote verantwoordelijkheid voor een langere tijd. Wist je bijvoorbeeld dat sommige honden wel 15 jaar oud worden, of zelfs nog ouder?

Nieuw familielid

Een hond neem je niet zomaar, en soms ook niet alleen. Het is belangrijk dat niet alleen jij, maar ook de rest van het gezin toe is aan een nieuw familielid. Denk daarbij ook aan je andere huisdieren, als je die hebt. Katten en honden kunnen best vrienden worden, maar je moet je ook bewust zijn dat dit anders kan zijn. Ieder dier heeft immers zijn eigen behoefte, aandacht en leefruimte nodig.

Ook betekent het hebben van een hond dat je niet meer zomaar van huis weg kunt blijven. Er moet altijd iemand op tijd naar huis om hem uit te laten en als je op vakantie gaat (zonder de hond) dan heb je een oppas nodig. Een hond is een roedeldier en kan dus niet hele dagen alleen gelaten worden. Het is duidelijk aangetoond dat honden inbraak tegenhouden, kinderen verantwoordelijkheid aanleren en eenzame, oudere mensen opvrolijken.

Een hond hebben is een lifestyle

Honden geven ontzettend veel plezier, maar kosten ook tijd en geld. Je moet ruimte hebben, in alle opzichten en misschien zelfs bereid zijn om je levensstijl aan te passen. Is je leefsituatie hier geschikt voor op dit moment? En ook in de toekomst denk je? Je wilt natuurlijk niet dat je een hond ineens moet wegdoen, omdat je hier vooraf niet goed over na hebt gedacht. Afscheid nemen is voor jullie allebei verschrikkelijk.

Leenhond

Als je nog nooit een hond hebt gehad, is het verstandig om je goed in te lezen zodat je weet wat erbij komt kijken. Op internet kun je veel informatie vinden over de verzorging van een hond. Ook kun je terecht bij een rasvereniging of een fokker. Vraag ook eens om je heen, misschien heb je vrienden of familie die een hond hebben en kun je die een weekje lenen. Dan kun je zelf ervaren hoe het is om een hond te verzorgen.

Heb je er genoeg tijd en geld voor, kun je het combineren met je werk en vind je het ook leuk om ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat je hond uit te laten? Kun je al deze vragen met een ‘ja’ beantwoorden, dan ben je toe aan de volgende fase: het uitkiezen van de juiste hond voor jou!

Lees verder
Kies een ras dat bij je past

Kies een ras dat bij je past

Heb je uiteindelijk je keuze gemaakt om een hond te nemen, verdiep je dan in de verschillende soorten honden. Ieder ras heeft zo zijn eigen kenmerken en dan hebben we het niet alleen over de fysieke. Wil jij weten welke hond bij je past? Ga voordat je een hond aanschaft naar de dierenarts met een wensenlijstje: wat wil je wel en niet voor je hond. Hij of zij kan je adviseren over het ras dat het beste bij jouw past. Zo voorkom je dat je een aantal maanden later de hond naar een asiel moet brengen.

Karakter

Sommige rassen hebben een heel eigen en sterk karakter, omdat ze speciaal gefokt zijn om bepaalde taken (zoals veedrijven of het bewaken van een terrein) uit te voeren. Andere rassen, zoals bijvoorbeeld honden met een hele lange vacht, vragen weer op een speciale verzorging. En misschien besluit je wel geen rashond, maar een kruising te nemen. Deze honden zijn natuurlijk net zo lief en leuk! Ook het geslacht van een hond kan veel verschil in karakter betekenen. Zo kan een reu wat daadkrachtiger en dominanter zijn dan een teef, en heb je hier misschien wel meer ervaring voor nodig.

Groot of klein?

Vaak denken mensen dat kleine hondjes per definitie makkelijker zijn dan grote honden, maar vergis je niet! Kleine hondjes kunnen ook veel beweging en verzorging nodig hebben, en zijn daarnaast niet op hun bekkie gevallen. Sommige hondjes zijn zeer pittig, energiek en intelligent. Dat betekent dat ze zich snel zullen vervelen als je niks met ze doet. Het zijn dus niet allemaal hondjes die je urenlang in een handtas kunt laten zitten. Bepaalde grote honden zien er misschien gevaarlijk uit, maar zijn de grootste sullen die er rondlopen. Lees je dus goed in over een bepaald ras, zo sta je minder snel voor verrassingen. Een hond groot of klein: het maakt inbraak in je huis niet makkelijk en al is een hond nog zo braaf voor een buitenstaander, het schrikt meestal wel af.

Geschikt voor kinderen

Heb je kinderen, of zijn ze op komst? Dan is het slim om hier rekening mee te houden als je hond gaat uitzoeken. De ene hond kan nu eenmaal beter geschikt voor omgang met kinderen dan anderen. Vooralsnog geldt overigens dat je honden nooit alleen mag laten met kleine kinderen. Hoe lief een hond ook kan zijn, het blijft een dier en hij kan onverwachte dingen doen. Een kind ziet dat niet aankomen.

Puppy of volwassen hond

Puppy’s zijn om op te eten, zo schattig! Ze moeten alleen ook nog heel veel leren. Dat vergt veel geduld en tijd. Een goede opvoeding en het zindelijk maken is noodzakelijk, en die taak is misschien niet voor iedereen weggelegd. Daarnaast hebben puppy’s veel energie, kunnen ze nog niet alleen zijn en maken ze weleens wat kapot. Wellicht past een wat oudere hond wel beter bij je? Ga eens lang bij het asiel, want misschien zit daar wel een nieuwe vriend op je te wachten.

Kosten

De ene hond kost bij voorbaat meer geld dan de andere. Niet alleen in de aanschaf, maar ook qua verzorging kunnen deze kosten behoorlijk verschillen. Zo eet een kleine hond natuurlijk veel minder voer dan zo’n grote jongen. Daarnaast zijn er honden die qua gezondheid nu eenmaal kwetsbaarder zijn dan anderen. Denk er wel aan dat iedere hond ziek kan worden en dan behoefte heeft aan een medische behandeling, medicijnen of speciaal voer. Dat kan behoorlijk oplopen. Tip: je kunt tegenwoordig een ziektekostenverzekering afsluiten voor je huisdier. Ook geldt: voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarover lees je op deze website nog veel meer.

Lees verder
Naar de fokker: welke pup neem je?

Naar de fokker: welke pup neem je?

Je hebt advies gevraagd aan een dierenarts en of je hebt via een rasvereniging een goede fokker gevonden met een nestje, of een nestje in de planning. Dan wordt het tijd voor een eerste kennismaking! Als de puppy’s al geboren zijn, dan zal dat een hele leuke ervaring worden. Hopelijk zijn beide ouders van de puppy’s ook aanwezig, want dan kun je een klein beetje zien hoe jouw puppy later kan worden.

Nog wat tips voor het uitzoeken van de juiste pup:

- Vraag de fokker om informatie over het nest. De fokker was waarschijnlijk bij de geboorte van de pups en kent ze het beste. Ze worden waarschijnlijk de hele dag door hem geobserveerd. Wist je dat zelfs de locatie in de baarmoeder (en dus de volgorde waarin ze geboren worden) van invloed kan zijn op het karakter en de mate van dominantie van de pup? Luister naar wat de fokker nu al kan zien aan deze kleine rakkers.

- Kijk welke puppy er op jou reageert. Jij kiest niet altijd alleen de pup, de pup kiest soms ook voor jou. Je bent op zoek naar een echte klik. Ga eens op je knieën zitten en kijk welke puppy er het eerste naar je toekomt. Dat is vaak een betere keuze dan de pup die schuchter in de hoek kruipt.

- Wat raadt de fokker jou aan? Een goede fokker vraagt jou naar je ervaring met honden, je woon/werksituatie en je eventuele gezin. Mede op basis daarvan kan een fokker jou een bepaalde pup adviseren. Ben je op zoek naar een rustig type, of een energieke hond, naar een daadkrachtige reu of een meer timide teef?

- Voel je niet verplicht om (direct) een keuze te maken. Je bent niet verplicht om een pup te kopen. Bevalt de fokker je niet, de huisvesting van de hond, de gezondheid van de moederhond of de pups, of wat dan ook, ga dan weg. Een hond koop je voor 10 à 15 jaar. Je wilt een hond die bij je past, en die gezond is. Daar heb je immers het meeste plezier van. Zoek dus naar een fokker waarbij jij je goed voelt en vraag bijkomend advies aan een dierenarts.

Lees verder
Bereid je voor op je nieuwe familielid

Bereid je voor op je nieuwe familielid

Als je binnenkort een puppy krijgt, bereid je dan goed voor. Een jonge hond moet alles nog leren en is erg speels, dus hij zal snel zijn tanden in je spullen zetten. Maak je huis, tuin en auto daarom puppyproof.

Wie wordt de baas?

Hebben jullie thuis al besloten wie de baas wordt? Natuurlijk wil je dat je hond straks luistert naar iedereen in het gezin, maar net als in de natuur is er altijd een leider, een zogenaamde ‘alpha’. Dit is meestal degene die het meeste tijd met de hond zal doorbrengen, die met hem naar puppycursus gaat of hem ieder dag zijn eten geeft. De hond zal de natuurlijke neiging hebben om dit als zijn leider te beschouwen.

Zoek een puppycursus bij jou in de buurt

Een hond die luistert is prettig voor jou en je omgeving en ook veilig voor de hond zelf. Hij zal minder snel weglopen (en de weg kwijtraken) en niet oversteken voordat jij hebt gezegd dat het mag. Toch is een puppycursus veel meer dan alleen je puppy commando’s leren. Het is een belangrijk element in de socialisatie van een pup. Hij ziet veel andere honden, leert met ze om te gaan en kan – tijdens de rust - ook lekker met ze spelen. Voor jou en voor hem een leuk momentje van ontspanning.

Lees verder
Ophalen van je puppy: waar moet je op letten?

Ophalen van je puppy: waar moet je op letten?

Het ophalen van je puppy is een leuk, maar soms ook droevig moment. Het is voor je puppy waarschijnlijk de eerste keer dat hij straks alleen is, zonder zijn familie, en ook nog eens met vreemde mensen. Om het voor je puppy zo prettig mogelijk te maken kun je het volgende doen:

- Neem iets mee waar de nestgeur aanzit

Soms krijg je van de fokker iets mee, zoals een dekentje, of een speeltje, maar je kunt natuurlijk ook al een week van tevoren zelf iets achterlaten bij de fokker. De bekende geur zal je puppy een beetje geruststellen.

- Laat je puppy zo min mogelijk alleen

Alles is nieuw: de eerste autorit, zijn nieuwe huis met allerlei andere geuren en geluiden, eventuele huisdieren met wie hij moet kennismaken en natuurlijk zijn nieuwe eigenaren. Toch zal je puppy het erg prettig vinden om jouw volledige aandacht te krijgen. Schrik niet als je puppy soms moet janken, het is gewoon spannend voor hem en hij mist zijn familie.

- Koop een bench

Een bench is veilig voor het vervoeren van je puppy, maar ook een goede plek voor je puppy om te slapen in huis. Ook als je eventjes weg moet en niet op je puppy kunt letten, dan kun je hem in de bench doen. Wen je puppy zo snel mogelijk aan deze plek (leg het dekentje of speeltje met nestgeur erin), hij zal het snel als een veilige plek beschouwen.