Voorbereiding

Heb je alles wat je nieuwe huisgenoot nodig heeft al in huis? We geven je graag wat tips!

Voerbak en waterbak

Groot, klein, plastic of metaal, voerbakken zijn er in alle soorten. Welke koop je voor je kitten? Een kat heeft snorharen die erg gevoelig zijn. Het is voor hem dus niet prettig om tijdens het eten continu zijn snorharen te voelen prikken tegen de rand van het bakje. Daarom het advies een wat breder, of platter (minder hoge rand) bakje te kopen. Houdt er wel rekening mee dat je kat er wat naast kan gooien. Een placemat eronder kan oplossing bieden. Wat betreft de waterbak, koop er meerdere. Een kat in de natuur drinkt op verschillende plekken gedurende de dag. Water is erg belangrijk voor een kat. Zet dus op meerdere plekken een waterbakje neer, zo weet je zeker dat je kat straks genoeg drinkt. De ruimte waar de kattenbak staat kun je overslaan, een kat zal hier niet snel uit drinken. In de natuur drinken zij ook niet op plekken waar ze hun behoefte doen.

Voerbak
Kattenmand

Mand

Katten zijn de beste slapers van de wereld. Een goede, veilige en warme rustplek is voor een kitten dus erg belangrijk. Je kitten moet straks wennen aan jouw huis, de geluiden en de geuren. Vooral de eerste nachten zonder de warmte en geur van zijn familie zijn een beetje spannend voor hem. Ondanks dat een kat zich niet zomaar iets laat aanmeten, raden we aan om een klein mandje te kopen, zo klein dat ze er nog maar nét inpassen. Zet het mandje op een warme en hoge plek. Katten zijn gek op overzicht, het geeft ze een gevoel van veiligheid. Let op: koop een mandje dat je goed kunt reinigen. Hygiëne is erg belangrijk als je je kitten en jezelf parasietvrij wilt houden. Lees hier meer tips over preventie tegen parasieten.

Voer

Je kitten groeit straks als kool en heeft dus de juiste bouwstoffen nodig. Katten zijn immers echte carnivoren. Informeer naar wat voor jouw kat het beste voer is. Dit verschilt namelijk per ras, leeftijd en lichaamsgewicht. De fokker, dierenarts of dierenspeciaalzaak kan je vast op weg helpen. Ook kun je bij veel merken, dierenspeciaalzaken en dierenartsen informatie krijgen en soms zelfs een (gratis) kittenpakket aanvragen. Let wel op: katten moeten wennen aan nieuw voer. Wil je overgaan op een ander merk, doe dit dan door geleidelijk de brokjes te mixen. Een kattensnoepje mag af en toe natuurlijk ook.

Snoep
Kattenbak

Kattenbak

Zorg dat je een goede kattenbak koopt en de juiste kattenbakvulling. Dan kun je straks gelijk beginnen met het aanleren van goed gedrag. Wil je tips? Een kattenbak met hoge rand (en misschien zelfs een overkapping) is handig, zodat je kat niet over de rand heen plast. Sommige kattenbakken zijn extra goed afgesloten, zodat de geur minder snel verspreidt. Let er wel op dat de kat er vlot in en uit kan. Informeer ook naar de verschillende soorten kattenbakvulling. Je hebt soorten die absorberen, samenklonteren of juist niet, van kalk tot hout en zelfs gelkorrels. Misschien is je kitten nog niet zindelijk als je hem ophaalt, dus neem dan in de dierenwinkel goede (niet te sterk ruikende en eiwit-oplossende) schoonmaakmiddelen mee. Als de geur van een plasje of poep blijft hangen, dan is de kans groot dat je kat daarna weer daar gaat plassen.

Nageltang

De nagels van je nieuwe vriendje zijn vlijmscherp en bedoeld om buiten te klimmen en te jagen. Als jouw kat gewoon voer krijgt en uitsluitend binnen leeft, dan kun je prima de nagels van je kat laten knippen. Het is niet alleen veel beter voor je meubels en je kleren (ze blijven nog weleens hangen), maar ook voor de kat zelf kan het makkelijker zijn. Laat zijn nagels knippen vanaf dat hij jong is (en leer zelf hoe je dat moet doen), hij zal er dan geen problemen mee hebben. Ga eens langs bij je dierenarts en vraag hem om advies.

Kattenpoot