Kittenproof

Je kitten gaat het hele huis ontdekken. Daarom wat tips om je omgeving kittenproof te maken.

Huiskamer

Kittens kruipen, springen, klimmen en vallen. Het dus slim om hier een beetje rekening mee te houden. Ze zijn ook heel nieuwsgierig. Berg elektrische bedrading zo goed mogelijk op, evenals andere breekbare en eventueel gevaarlijke spullen. Zorg wel dat je kitten dan iets leuks te doen heeft. Er zijn bijvoorbeeld leuke balspelletjes, waarmee je kitten zichzelf prima kan vermaken. Onthoud: een huisdier dat zich verveelt kan weleens kattenkwaad gaan uithalen.  

Katten houden ervan om enerzijds op een verhoog te zitten zodat ze alles kunnen overzien en anderzijds van kleine schuilplaatsen zodat ze zich kunnen verstoppen. Plaats kattenbak en drink en voederbak nooit bij elkaar. Zorg ervoor om beide op een plekje te plaatsen waar de kat ongestoord zijn gang kan gaan. Plaats de kattenbak bijvoorbeeld nooit in het zicht van een deur of een groot raam dat uitkijkt op de tuin.

Bank
Krabpaal

Krabpaal

Het is voor een kat een oerdrift om zijn nagels te verzorgen, en dit doet hij door buiten ze te ‘scherpen’ aan bijvoorbeeld een boomstam. Ook zet de kat hiermee onder meer zijn geur af om zijn territorium af te bakenen. Als jouw kat (veel) binnen is, zal hij direct een plek zoeken waar hij dit kan doen. Koop daarom een krabpaal, zodat hij niet je bank gaat gebruiken. Er zijn leuke krabpalen waarin je kat tegelijkertijd kan klimmen, spelen en slapen. Zo sla je meerdere vliegen in een klap.

Speelgoed

Katten zijn jagers en zijn van nature gefocust op geluid, beweging en geur. Als je kijkt naar de verschillende soorten speeltjes, dan komen deze aspecten daarin allemaal in terug. Wel heeft iedere kat zijn voorkeur, dus je zult merken dat jouw kitten misschien iets anders interessant vindt, dan je andere kat. Een hengel met een veertje eraan is zeer populair, evenals een laserlampje (waarmee je op de muur/grond kunt bewegen). Ook zijn er allerlei denkspelletjes te verkrijgen, waarbij je kat bijvoorbeeld een brokje door een doolhof moet krijgen. En wil je je kat helemaal verwennen, download dan bijvoorbeeld kattenspelletjes op je iPad.

 

Kattenspeeltje
Kleding

Kleding

Met een kat in huis zal je regelmatig zelf ineens onder de haren zitten. Ook zal je kitten soms met zijn nagels in je kleding blijven hangen. Hele fijne stofjes kun je daarom beter even niet dragen. Katten vinden kleding heerlijk, om op te slapen of gewoon om tegenaan te kroelen. Ze houden van jouw geur en het is zo lekker warm en zacht! Tip: koop plakrollers, zodat je bij het weggaan jezelf (en je visite) kan ontharen. Je hebt ze zelfs in klein formaat, speciaal voor in je handtas.

Snoepjes

Veel katten zijn gevoelig voor omkoperij. Zoek dus bij de speciaalzaak wat verschillende snoepjes uit (iedere kat heeft namelijk zijn eigen smaak). In tegenstelling tot wat veel mensen denken kun je een kat best veel leren (en dus ook afleren). Ook zitten en apporteren op commando is niet ongebruikelijk. De ene kat is misschien slimmer of geconcentreerder dan de ander, maar het is zeker leuk om te proberen met jouw kitten. Tip: er zijn speciale boekjes te koop, met een handleiding hoe je je kat commando’s kunt leren.

Snoep