Oh jee, onze kat heeft ringworm!

Gepost door Tessa

Binnen no-time hebben we een vermoeden, het is ringworm! De foto’s op Google zeggen genoeg. Ondanks wat de naam doet vermoeden gaat het hier niet om een echte worm. Ringworm is een infectie die wordt veroorzaakt door een schimmel in de bovenste laag van de huid, nagels of haren. Het is zeer besmettelijk, dus de kans is dan ook groot dat Elvi de schimmelsporen heeft meegenomen vanaf de fokker. We gaan natuurlijk direct naar de dierenarts! Mijn vriendin hoort bij haar huisarts dat het inderdaad ringworm is en krijgt een zalf ter behandeling.

Bij de dierenarts

De dierenarts kan bij Elvi geen zichtbare schimmelplekken vinden, maar dat wil niet zeggen dat ze geen ringworm heeft. Hij neemt een monster van haar huidcellen, door er met een kammetje overheen te schrapen en dat wordt op kweek gezet. Over een week horen we meer. Nu we er toch zijn vraagt hij waar de kat vandaan komt. Hij ziet haar knikstaart en controleert haar rug, waarna hij ook daar een misvorming ontdekt. Ze heeft scoliose, vergroeide ruggenwervels, eigenlijk dus hetzelfde als in haar staart. Oh nee! Ik voel me nu wel een beetje stom. Een kat kopen die er niet gezond uit ziet is natuurlijk niet slim. Toch is terugbrengen naar de fokker echt geen optie, daarvoor houden we al teveel van haar.

Wat nu?

Thuis aangekomen realiseer ik me dat we deze week onze andere kitten – de Devon Rex-Maine Coon kruising - niet kunnen ophalen voordat we uitslagen hebben. Ringworm is namelijk zeer besmettelijk. Wat jammer voor Elvi, dan heeft ze nog steeds geen vriendje om mee te spelen. Een paar dagen later krijgen we telefoon, ze heeft inderdaad ringworm. Ik leg het verhaal uit aan de andere fokker, en zij begrijpt de ernst direct. De nieuwe kitten mag bij haar blijven totdat Elvi ringwormvrij is.

Streng behandelplan

Om de ringworm te bestrijden krijgen we een streng behandelplan van de dierenarts en diverse medicatie. Elvi krijgt pilletjes en moet iedere dag met een speciale shampoo worden gewassen. Daarna moeten we haar droogwrijven en fohnen, omdat ze zichzelf niet mag drooglikken. Ook moeten we ons huis iedere dag grondig schoonmaken, met speciaal schoonmaakmiddel, vooral de plekken waar zij komt (overal dus). Deze behandeling duurt zes weken. Totdat ze ringworm vrij is mogen we geen visite meer ontvangen om besmetting te voorkomen. Poeh he, dat is niet mis! Elvi ondergaat de eerste behandelingen gelukkig gedwee met af en toe een zielige ‘mieuw’. 


Vorig blogbericht: Vandaag halen we onze kitten op

Volgend blogbericht: Aandacht en nog eens aandacht