Babykitten

Binnen 59 tot 69 dagen groei ik uit van een cel naar een heerlijk zachte kitten. Wil je weten hoe? Ik neem je graag mee in mijn groeiproces. Het is ongelofelijk wat er allemaal gebeurt in mama’s buik! 

Week 1-2: van eicel naar kop en staart

Binnen 6 dagen na de bevruchting splitst mijn cel zich op, van een naar wel 24 tot 40 cellen. De doorsnede van de gehele cel is dan 70 micron (0,07 mm). Rond dag 8 ontstaat de buitenste huidlaag en de basis van mijn centrale zenuwstelsel. Twee dagen later vormen zich de belangrijke cellen die – in buisvormige structuur - later het spijsverteringskanaal zullen worden. Ongeveer 10 dagen na bevruchting nestel ik me veilig in in de baarmoederwand. Dan kan het grote werk beginnen. Op dag 12 worden eerst mijn spieren, skelet en organen gemaakt. Via een echo zie je dan al het verschil tussen mijn kop en mijn staart. Ook ontstaat er een eerste, simpele versie van de bloedsomloop in mijn lichaam.      

Kitten 2 weken
Kitten 4 weken

Week 3-4: Groeispurt

Ik ben nu al 2-10 mm groot (rond dag 16). Ik lig opgekruld, met mijn hoofd naar mijn staart. Dan gebeurt er iets spannends: ik ontwikkel kieuwbogen, in totaal vier. Dat is het begin van mijn hals. Rond dag 17 krijg ik mijn mond en ontstaan er hersenen. Een dag later is ook de plek bepaald waar mijn ogen en oren komen: ik word vast een hele knappe kat! Rond de 18e dag vormen zich mijn voor-  en achterpootjes, evenals de grote hersenen en de hersenstam. Ik groei langzaam uit tot ongeveer 7-18 mm.

In deze eerste weken ben ik erg kwetsbaar voor schadelijke stoffen. Daarom moet mijn mama oppassen met medicijnen, inentingen, antibiotica en antischimmelmiddelen. Haar tepels zullen langzaam opzwellen, dus het zal haar baasje binnenkort wel gaan opvallen dat ze zwanger is. Als ik veel broertjes en zusjes heb, zijn we ook al van elkaar te onderscheiden als onze baas mama’s buik voelt. Mijn mama kan ook last hebben van ochtendmisselijkheid.

Nu gaat het echt hard: ik ben inmiddels uitgegroeid tot zo’n 13-30 mm. Tussen dag 19 en 21 dagen ontwikkelen de voorste kieuwbogen zich tot gehoorgangen. Ik krijg een bek, tong en een verhemelte. Ook wordt mijn reukorgaan ontwikkeld en de kleur van mijn ogen. Mijn inwendige skelet breidt zich verder uit en ik krijg aderen en zenuwen. Ook mijn strottenhoofd en longen worden nu zichtbaar. Tevens krijg ik in deze drukke periode een slokdarm, maag en darmen, evenals organen. De schildklier, nieren en lever staan eerst nu op de planning.

Vanaf dag 23 krijgen mijn pootjes tenen en ontwikkelen mijn genitaliën zich verder. Ook krijg ik mijn sterke en flexibele rugwervels. Mijn hart wordt iedere dag beter zichtbaar en de zwezerik die nu wordt gemaakt, heeft later een belangrijke rol in mijn immuun stelsel. Ook zal in de hersenen de hypofyse ontstaan die mijn hormonen produceert. Als ik ongeveer 25 tot 28 dagen oud ben ben ik al 21-40 mm groot. In dit stadium vormen zich het buikvlies, longvlies en middenrif. De botjes in mijn lichaam zullen langzaam verkalken.  

Week 5-6: Mini-katje

Na 28 dagen ben ik al bijna een compleet mini katje van 25-50 mm lang. Alles zit op de juiste plek. Kun je mijn kleine oortjes al zien? Verder krijg ik tandjes (die zich overigens nog wel verbergen in mijn kaak) en een blaas. Rond dag 36 ben ik al 35-60 mm lang en mijn hoofd is erg groot. Mijn uitwendige genitaliën groeien, evenals de nagels op mijn tenen. Ook krijg ik een iris in mijn oog. Daarna wordt mijn huid dikker en krijg ik rimpels. Gek he, voor een jonge kitten als ik, maar ik moet genoeg vel hebben om straks verder te groeien. Bovendien kan mijn mama me straks goed oppakken. Mijn oren worden steeds groter en ik krijg een langere staart. In mijn darmen groeien darmvlokken die straks nodig zijn om alle voedingsstoffen op te nemen, zodat ik een gezonde kat word.

Kitten 6 weken
Kitten 8 weken

Week 6-7: Klaar voor de grote ontdekkingsreis

Ik ben bijna nu bijna klaar om mijn de grote wereld in te gaan. Vanaf week 6 ben ik 65-125 mm groot en krijg ik een heerlijk zacht vachtje. Misschien kun je zelfs al mijn kleur(en) zien. Vanaf dag 59 ben ik al ‘af’ en klaar om geboren te worden. Als ik voor die tijd geboren word, heb ik wat extra (speciale medische) hulp nodig. Zit ik nog steeds in mijn mama na dag 69, dan moet ze even naar de dokter toe. Tot gauw! Ben je al klaar om met me te spelen?