Lintwormen

Hoe zien ze eruit en waar leven ze?

Lintwormen zien eruit als lange, platte linten of stroken, verdeeld in segmenten.
Volwassen lintwormen komen voor in de dunne darm.
Eenmaal volgroeid laat de lintworm segmenten met eitjes los die in de ontlasting van de kat of hond terechtkomen en daar ook in te zien zijn (ze zien eruit als kleine witte krioelende ‘rijstkorrels’!).

Hoe kan mijn huisdier lintworm krijgen?

Katten en honden raken besmet door het eten van een geïnfecteerde tussengastheer.
Dieren moeten vaker worden behandeld tegen lintworm als ze regelmatig buiten jagen of rondscharrelen, of in contact komen met karkassen van schapen/vee – zoals honden op de boerderij.
Een vlo is de tussengastheer voor de meest voorkomende lintworm bij honden en katten, dus zelfs huiskatten kunnen besmet raken door de vlooien die ze binnenkrijgen.

Wat zijn de verschijnselen van deze parasiet bij mijn huisdier?

U merkt misschien niet eens dat uw huisdier lintworm heeft, omdat er in geval van volwassen lintwormen vaak geen symptomen te zien zijn bij uw hond of kat.
De segmentjes van de lintworm die in de ontlasting terecht komen kunnen wel voor irritatie zorgen, wat ertoe leidt dat huisdieren zich daar overmatig likken, of ze ‘schuiven’ met hun achterwerk over de vloer.
Klachten als braken of diarree kunnen ook voorkomen.

Is deze parasiet schadelijk voor mijn gezondheid?

In extreme gevallen en wanneer mensen per ongeluk eitjes van bepaalde typen lintworm binnenkrijgen, kunnen zich cystes ontwikkelen in weefsels van het lichaam.

 

Meer vragen over Lintwormen

Welke wormsoorten bestaan er?

De meest voorkomende wormsoorten bij honden en katten zijn rondwormen en lintwormen. Beide soorten leven in het maagdarmstelsel en kunnen er fikse schade aanrichten. Rondwormen zijn … rond. Een lintworm is eerder plat en lijkt op een reeks aan elkaar geklonken schakels. Vaak voorkomende rondwormen zijn de spoelworm, de haakworm en de zweepworm.

Gevaarlijker dan lintwormen en rondwormen, maar gelukkig ook zeldzamer, is de hartworm. Die leeft in het hart of in de longslagader van uw hond of kat en kan ernstige aandoeningen veroorzaken.

Zijn de wormen gevaarlijk voor de mens?

Ja. Sommige wormen kunnen lelijk huishouden – vooral bij jonge kinderen of oudere en verzwakte mensen.

  • Spoelwormen blijven in het menselijk lichaam hangen tijdens de larvenfase van hun ontwikkeling. Die larven kunnen de darmwand doorboren en kunnen zich naar de lever, de longen, de ogen of de hersenen verspreiden. Kinderen met astma reageren vaak hevig allergisch op spoelwormen.
  • Haakwormen verblijven een tijdje in de menselijke huid en sterven daar. Intussen veroorzaken ze wel irritatie en jeuk.
  • Lintwormen kunnen overgedragen worden via besmette dieren of door het eten van ongewassen bosvruchten. Dit kan leiden tot alveolaire echinokokkose, een gevreesde ziekte die de lever zwaar beschadigt.

Conclusie: huisdieren zijn een heerlijke verrijking van uw gezin. Ze zijn goed voor uw humeur, voor uw conditie en (heel vaak) voor uw lachspieren. En kinderen die met een huisdier opgroeien ontwikkelen sociale vaardigheden en leren sneller verantwoordelijkheid nemen. Maar dat laatste is tegelijk de keerzijde van de medaille: een huisdier in huis, vereist verantwoordelijkheid. U moet hún gezondheid in de gaten houden om uw gezin optimaal van uw huisdier te laten genieten.

Wat zijn wormen?

Wormen zijn parasieten die in het lichaam van uw huisdier leven. Vaak verschuilen ze zich diep in de darmen of onder de huid. Daar vermenigvuldigen ze zich. Ze voeden zich ten koste van uw dier. U ziet ze vermoedelijk pas als uw dier al erg besmet of verzwakt is.

Hoe moet ik een ontwormingsmiddel in de vorm van een tablet aan een kat toedienen?

Katten zijn op hun hoede voor alle vreemde dingen die u hen probeert te voeren. Ontwormingsmiddeltjes vormen daarop geen uitzondering. Toch kunt u ze relatief gemakkelijk om de tuin leiden, zodat ze de nodige stoffen toch gemakkelijk innemen:

- Stamp de tabletjes fijn en meng ze door het eten.

- Duw de bek van uw kat open door op de mondhoeken te drukken en leg het tabletje op de tong.

- Gebruik, als het echt moet, een zogenoemde ‘pillenschieter’ (een spuitje waarmee u het pilletje, gemengd met water, in de keel van uw kat schiet).

Bekijk alle FAQ's

Voor meer informatie over Lintwormen, raadpleeg uw dierenarts!