Demodex

Hoe zien ze eruit en waar leven ze?

De mijt Demodex canis komt voor bij honden en leeft op de huid.
Katten kunnen besmet raken met haarfollikelmijten die Demodex cati worden genoemd, maar huidaandoeningen door deze mijten komen zelden voor bij katten.
De volwassen Demodex canis is een dunne mijt met acht korte stompe pootjes en een langwerpig lichaam, vaak omschreven als ‘sigaarvormig’.

Hoe kan mijn huisdier haarfollikelmijt krijgen?

Er is maar één moment waarop uitwisseling van haarfollikelmijten tussen honden kan plaatsvinden; en dat is wanneer de mijten worden overgebracht van het teefje naar haar pups, via direct contact.
Buiten deze korte periode zijn de mijten niet besmettelijk.
De besmette pups dragen voor de rest van hun leven de mijten op hun huid met zich mee. Veel van deze dieren krijgen geen huidaandoeningen; alleen bij bepaalde honden vermenigvuldigen de mijten zich en veroorzaken ze aandoeningen.

Wat zijn de verschijnselen van deze parasiet bij mijn huisdier?

Bij sommige honden lukt het niet om de hoeveelheid mijten in bedwang te houden; de populatie stijgt explosief en de eerste klinische signalen van huidaandoeningen dienen zich aan.
De ziekte die deze haarfollikelmijten veroorzaken heet demodicose, met symptomen als haaruitval en ontstoken plekken op de huid.
Deze huidaandoening kan uiteenlopen van lichte tot ernstige aantasting.

Is deze parasiet schadelijk voor mijn gezondheid?

Deze mijt wordt niet beschouwd als een gevaar voor mensen.

Voor meer informatie over Demodex, raadpleeg uw dierenarts!