Nieuwe website!

Welkom op onze geheel vernieuwde website! Naast de vertrouwde informatie over producten, parasieten en preventie vind je hier nu ook pagina's over de aanschaf en verzorging van puppy's en kittens. Daarnaast kan je nu profielen maken voor je huisdier zodat je nooit meer een behandeling tegen parasieten vergeet. Veel plezier op deze site! Team BayerPetcare.

Wil ik een ras- of een huis-tuin-en-keukenkat?

Iedere kitten is natuurlijk leuk en lief, maar je doet er verstandig aan om vooraf te bedenken wat voor soort kat je wilt hebben. Een essentiële vraag is dan misschien wel; wil ik een raskat of een huis-tuin-en-keukenmodel? Lees wat de voor- en nadelen zijn.

Uiterlijk

Een raskat moet voldoen aan strenge uiterlijke kenmerken. Papa en mamakat zijn bewust door de fokker met elkaar gekruist om zo de beste kittens te krijgen. Een goede fokker let niet alleen op het uiterlijk, maar kijkt ook grondig naar de gezondheid van beide ouders om ervoor te zorgen dat jij straks ook een gezonde kitten krijgt. Huis-tuin-en-keukenkatten zijn er natuurlijk in alle afmetingen, kleuren en modellen. Daar zeker ook een leuke pluizenbol voor je bij.

Karakter

Kies niet enkel en alleen om het uiterlijk voor een bepaald ras, want ook het karakter van de verschillende rassen (en dus ook hun levensbehoeften) kan enorm verschillen. Zo zijn er bijvoorbeeld katten die: slecht alleen kunnen zijn, superslim zijn en zich dus snel vervelen, extreem veel beweging nodig hebben of die om een speciale vachtverzorging vragen. Een rasvereniging of een fokker kan jou hierover alles vertellen. Bij een huis-tuin-en-keukenkat weet je vooraf niet zo heel veel over het karakter, al kun je natuurlijk wel vragen naar de moeder (en indien bekend, de vader). Kittens nemen namelijk snel gedrag over van andere katten.

Gezondheid

Over het algemeen staan huis-tuin-en-keukenkatten bekend om hun ijzersterke gezondheid. Ze zijn vaak iets minder vatbaar voor ziektes en andere gezondheidsproblemen. Ook worden ze meestal iets ouder dan raskatten. Wil je wel een raskat, zorg dan dat je deze bij een goede fokker koopt. Dat kan je uiteindelijk veel problemen en geld besparen!

Portemonnee

Helaas is het een feit, raskatten zijn duurder dan ‘gewone’ katten, niet alleen in de aanschaf maar soms ook in de verzorging. En dat wil natuurlijk niet zeggen dat je per definitie ook meer plezier van hebt. Denk hier dus over na wanneer je overweegt een kitten te kopen.

Lees verder

Een kat verzorgen is makkelijk, toch?

Ieder huisdier heeft verzorging en aandacht nodig, dat geldt dus ook voor een kat. Realiseer je je dat een kat minimaal het volgende nodig heeft:

- eten (misschien wel meerdere keren per dag);
- vers water (dagelijks);
- een schone kattenbak; en/of de mogelijkheid om naar buiten te gaan;
- preventieve verzorging tegen vlooien, wormen en andere parasieten -link preventief hier-
- medische zorg (waaronder vaccinaties);
- veel liefde en aandacht!

Ondanks dat katten bekend staan als zelfstandige typjes, stellen ze de aanwezigheid en gezelschap van mensen echt wel op prijs. Natuurlijk verschilt dit per kat, maar als een kitten goed gesocialiseerd is in zijn jeugd zal hij hoogstwaarschijnlijk graag door jou aangehaald worden, op schoot je liggen en misschien zelfs wel een gesprek met je voeren. Een kat die deze aandacht niet krijgt, zal misschien wel niet zo lekker in zijn vel zitten en een beetje verpieteren. Een kat is minder sociaal dan een hond wat soortgenoten betreft. Indien je een andere kat in huis hebt dien je de nodige aandacht te geven dat de dieren zich aanpassen aan elkaar en moeten ze over voldoende ruimte en verstopplekjes beschikken.

Oppas regelen

Houd je van spontane uitjes of ga je graag op vakantie? Dan is het noodzakelijk dat je oppas regelt voor je kat. Het is mogelijk om je kat te laten logeren ergens anders (bij familie, vrienden of misschien wel in een pension), maar over het algemeen is het veranderen van omgeving erg stressvol voor katten. Ideale oplossing zou dus zijn dat er iemand in je huis verblijft en met net zoveel liefde jouw kitten verzorgt als jij zou doen. Een buur die drie weken lang alleen maar wat brokken naar binnen gooit, is echt niet voldoende. Blijf je maar een nachtje weg, dan volstaat het neerzetten van een bakje voer en water natuurlijk ook.

Lees verder