Preventie

Op zoek naar preventieve tips tegen parasieten? Lees snel verder....

VLOOIEN

Vlooien buiten de deur houden? Dat is niet zo moeilijk:

 • Maak het mandje van uw huisdier geregeld schoon.
 • Berg uw stofzuiger veilig op en gooi volle zakken meteen weg.
 • Behandel het hele huis met een spray die u koopt bij de specialist.

Niet vergeten: vlooien houden van alle seizoenen. Ze leggen eitjes tijdens warme lentes en zomers. Ook in de herfst en de winter? Ja zeker: vlak bij warme radiatoren! En als ze eitjes leggen, zijn het er duizenden. Bestrijd ze dus het hele jaar door!

Vlo
Haakworm

WORMEN

Door te vermijden dat wormeitjes zich verspreiden, beperkt u het risico voor uw huisdieren en uzelf. Dat doet u zo:

 • Gooi uitwerpselen van uw huisdier meteen weg.
 • Hou het mandje van uw huisdier altijd schoon.
 • Ververs de kattenbak geregeld.
 • Kam de haren van uw huisdieren geregeld.

RONDWORMEN

Hebt u de tips tegen wormen allemaal gevolgd? Dan zijn deze extra ideetjes nuttig om rondwormen het leven zuur te maken:

 • Hou uw hond weg van uitwerpselen van andere honden.
 • Was regelmatig uw handen.
 • Ontworm uw hond geregeld.

Rondwormen kunnen ernstige ziektes bij de mens veroorzaken, en u kunt de eitjes zomaar het huis binnenbrengen via uw schoenen of uw fiets. Vermijd dat de eitjes aan uw handen kleven dus was ze geregeld, zeker nadat u uw hond of kat geborsteld hebt.

Als u een eitje van een rondworm inslikt, kan de worm in de ogen verzeild raken en daar blindheid veroorzaken. Dat gebeurt gelukkig niet zo vaak, maar het is wél echt gevaarlijk.

De belangrijkste voorzorgsmaatregel? De uitwerpselen van uw hond grondig verwijderen en de vloer goed vegen. Als iedereen dat doet, komen de eitjes niet in het milieu terecht en vermindert de kans op besmetting. Uiteraard is die kans nooit helemaal weg, en dus is regelmatig ontwormen echt geen overbodige luxe!

Rondworm
Lintworm

LINTWORMEN

Lintwormen vermijden? Volg deze algemene regels om wormen buiten de deur te houden:

 • Check uw huisdier regelmatig als hij buiten jaagt op prooidieren.
 • Vermijd infectie met vlooien, omdat zij vaak ook lintwormen overdragen.

TEKEN

Kam en borstel uw huisdier geregeld, en kijk dan goed of u geen teken op de huid ziet. Gebruik altijd een tekentang om de diertjes te verwijderen (niet zomaar trekken)! Vooral als uw hond of kat vaak buiten is, is een tekenbehandeling echt nodig.

Teek
Longworm

LONGWORMEN

Longwormen kunnen ernstige ziektes bij uw hond veroorzaken. Pas daarom goed op als u buiten bent. Leven er veel slakken waar uw hond vaak speelt? Dan moet u preventieve actie ondernemen, want die slakken zijn vaak drager van deze gevaarlijke parasiet. Veel gewone ontwormingsmiddelen helpen niet tegen longwormen. Vraag dus zeker advies aan uw dierenarts.

BIJTENDE LUIZEN

Luizen vallen vooral jonge of verzwakte honden aan. Een regelmatige check-up is vaak genoeg om luizen snel te detecteren. Dan kunt u meteen met de behandeling starten.

Luis
Oormijt

OORMIJTEN

Oormijten zijn heel besmettelijk. Heeft uw hond mijten? Dan moet u meteen ook alle andere dieren in huis behandelen én de omgeving desinfecteren. Denk ook aan uw eigen bed!

HARTWORMEN

De hartworm komt bij ons (gelukkig) niet voor. Hij is alleen gevaarlijk, als u met uw huisdier op vakantie bent. Als u zo’n trip plant, vraag dan zeker advies aan uw dierenarts. Er bestaan preventiemiddelen tegen infectie met de hartwormlarve die overgedragen wordt door muggen.

Hartworm

WELKE BEHANDELING?

U kunt kiezen uit tientallen behandelingen om uw huisdier parasietenvrij te houden. Overleg dus goed met uw dierenarts of een specialist als u een geschikte combinatie van dierengeneesmiddelen wilt samenstellen, om de belangrijkste parasieten op afstand te houden.