Hartwormen

Hoe zien ze eruit en waar leven ze?

Hartwormen bevinden zich in de longslagader en de rechterhartkamer van geïnfecteerde honden en katten.
Volwassen exemplaren zijn wit, dun, vezelig (of draderig) met een taps uitlopend kopje. In lengte lopen ze uiteen van ongeveer 12 tot 30 cm, maar ze worden nooit gezien omdat ze in het lichaam van het besmette dier blijven. De larven (microfilariae genoemd) circuleren in de bloedbaan en zijn microscopisch klein.

Hoe kan mijn huisdier hartworm krijgen?

In Europa komen hartwormen hoofdzakelijk voor in Zuid-Europa, maar ze kunnen een gevaar vormen voor huisdieren die daar of in andere delen van de wereld op vakantie zijn.
Ze worden overgebracht door geïnfecteerde steekmuggen.

Wat zijn de verschijnselen van deze parasiet bij mijn huisdier?

Als de hartworm is opgelopen tijdens een vakantie in het buitenland en er geen behandeling volgt, kan de ziekte leiden tot verschijnselen als hoge bloeddruk, hartfalen, ademhalingsproblemen, sloomheid en zelfs overlijden.

Is deze parasiet schadelijk voor mijn gezondheid?

Mensen kunnen hartworm krijgen door de steek van een geïnfecteerde mug, maar dit komt zelden voor.

Meer vragen over Hartwormen

Welke wormsoorten bestaan er?

De meest voorkomende wormsoorten bij honden en katten zijn rondwormen en lintwormen. Beide soorten leven in het maagdarmstelsel en kunnen er fikse schade aanrichten. Rondwormen zijn … rond. Een lintworm is eerder plat en lijkt op een reeks aan elkaar geklonken schakels. Vaak voorkomende rondwormen zijn de spoelworm, de haakworm en de zweepworm.

Gevaarlijker dan lintwormen en rondwormen, maar gelukkig ook zeldzamer, is de hartworm. Die leeft in het hart of in de longslagader van uw hond of kat en kan ernstige aandoeningen veroorzaken.

Bekijk alle FAQ's

Voor meer informatie over Hartwormen, raadpleeg uw dierenarts!