Leuk een hond, of niet?

Leuk een hond, of niet?

Veel mensen dromen ervan: gezellig met je hond op pad, heerlijke wandelingen maken in het zonnetje, altijd een vrolijke vriend als je thuiskomt. Geweldig! Toch moet je goed nadenken voordat je aan een hond begint, want je krijgt hiermee een grote verantwoordelijkheid voor een langere tijd. Wist je bijvoorbeeld dat sommige honden wel 15 jaar oud worden, of zelfs nog ouder?

Nieuw familielid

Een hond neem je niet zomaar, en soms ook niet alleen. Het is belangrijk dat niet alleen jij, maar ook de rest van het gezin toe is aan een nieuw familielid. Denk daarbij ook aan je andere huisdieren, als je die hebt. Katten en honden kunnen best vrienden worden, maar je moet je ook bewust zijn dat dit anders kan zijn. Ieder dier heeft immers zijn eigen behoefte, aandacht en leefruimte nodig.

Ook betekent het hebben van een hond dat je niet meer zomaar van huis weg kunt blijven. Er moet altijd iemand op tijd naar huis om hem uit te laten en als je op vakantie gaat (zonder de hond) dan heb je een oppas nodig. Een hond is een roedeldier en kan dus niet hele dagen alleen gelaten worden. Het is duidelijk aangetoond dat honden inbraak tegenhouden, kinderen verantwoordelijkheid aanleren en eenzame, oudere mensen opvrolijken.

Een hond hebben is een lifestyle

Honden geven ontzettend veel plezier, maar kosten ook tijd en geld. Je moet ruimte hebben, in alle opzichten en misschien zelfs bereid zijn om je levensstijl aan te passen. Is je leefsituatie hier geschikt voor op dit moment? En ook in de toekomst denk je? Je wilt natuurlijk niet dat je een hond ineens moet wegdoen, omdat je hier vooraf niet goed over na hebt gedacht. Afscheid nemen is voor jullie allebei verschrikkelijk.

Leenhond

Als je nog nooit een hond hebt gehad, is het verstandig om je goed in te lezen zodat je weet wat erbij komt kijken. Op internet kun je veel informatie vinden over de verzorging van een hond. Ook kun je terecht bij een rasvereniging of een fokker. Vraag ook eens om je heen, misschien heb je vrienden of familie die een hond hebben en kun je die een weekje lenen. Dan kun je zelf ervaren hoe het is om een hond te verzorgen.

Heb je er genoeg tijd en geld voor, kun je het combineren met je werk en vind je het ook leuk om ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat je hond uit te laten? Kun je al deze vragen met een ‘ja’ beantwoorden, dan ben je toe aan de volgende fase: het uitkiezen van de juiste hond voor jou!

Lees verder
Bereid je voor op je nieuwe familielid

Bereid je voor op je nieuwe familielid

Als je binnenkort een puppy krijgt, bereid je dan goed voor. Een jonge hond moet alles nog leren en is erg speels, dus hij zal snel zijn tanden in je spullen zetten. Maak je huis, tuin en auto daarom puppyproof.

Wie wordt de baas?

Hebben jullie thuis al besloten wie de baas wordt? Natuurlijk wil je dat je hond straks luistert naar iedereen in het gezin, maar net als in de natuur is er altijd een leider, een zogenaamde ‘alpha’. Dit is meestal degene die het meeste tijd met de hond zal doorbrengen, die met hem naar puppycursus gaat of hem ieder dag zijn eten geeft. De hond zal de natuurlijke neiging hebben om dit als zijn leider te beschouwen.

Zoek een puppycursus bij jou in de buurt

Een hond die luistert is prettig voor jou en je omgeving en ook veilig voor de hond zelf. Hij zal minder snel weglopen (en de weg kwijtraken) en niet oversteken voordat jij hebt gezegd dat het mag. Toch is een puppycursus veel meer dan alleen je puppy commando’s leren. Het is een belangrijk element in de socialisatie van een pup. Hij ziet veel andere honden, leert met ze om te gaan en kan – tijdens de rust - ook lekker met ze spelen. Voor jou en voor hem een leuk momentje van ontspanning.

Lees verder
Ophalen van je puppy: waar moet je op letten?

Ophalen van je puppy: waar moet je op letten?

Het ophalen van je puppy is een leuk, maar soms ook droevig moment. Het is voor je puppy waarschijnlijk de eerste keer dat hij straks alleen is, zonder zijn familie, en ook nog eens met vreemde mensen. Om het voor je puppy zo prettig mogelijk te maken kun je het volgende doen:

- Neem iets mee waar de nestgeur aanzit

Soms krijg je van de fokker iets mee, zoals een dekentje, of een speeltje, maar je kunt natuurlijk ook al een week van tevoren zelf iets achterlaten bij de fokker. De bekende geur zal je puppy een beetje geruststellen.

- Laat je puppy zo min mogelijk alleen

Alles is nieuw: de eerste autorit, zijn nieuwe huis met allerlei andere geuren en geluiden, eventuele huisdieren met wie hij moet kennismaken en natuurlijk zijn nieuwe eigenaren. Toch zal je puppy het erg prettig vinden om jouw volledige aandacht te krijgen. Schrik niet als je puppy soms moet janken, het is gewoon spannend voor hem en hij mist zijn familie.

- Koop een bench

Een bench is veilig voor het vervoeren van je puppy, maar ook een goede plek voor je puppy om te slapen in huis. Ook als je eventjes weg moet en niet op je puppy kunt letten, dan kun je hem in de bench doen. Wen je puppy zo snel mogelijk aan deze plek (leg het dekentje of speeltje met nestgeur erin), hij zal het snel als een veilige plek beschouwen.